Sven Kramer kwam zondag op de 10 kilometer niet in de buurt van zijn derde titel bij de NK afstanden, maar de Fries maakte zich net als zijn coach Jac Orie niet heel druk om zijn negende plaats.

"Dit is wel een beetje logisch", doelde Orie op het feit dat Kramer zich dit seizoen meer richt op de 1500 meter en minder op de 10 kilometer. "Je zoekt naar een evenwicht en dat maakt het toch moeilijker."

Kramer won dit weekend de 5 kilometer en de 1500 meter, dus de vorm was prima in Heerenveen. "Ik maak me dan ook geen zorgen", zei Orie. "Dit trekt wel bij."

De coach van Lotto-Jumbo had voor de race met zijn pupil overlegd dat hij zich niet volledig 'in de puinpoeier' moest gaan rijden. "En ik zag al snel dat het niet helemaal liep. De 10 kilometer blijft een listige afstand."

Kramer

Kramer, die bijna 25 seconden langzamer was dan winnaar Jorrit Bergsma en zich ook niet plaatste voor de wereldbeker in Seoul, zat zelf ook niet heel erg met zijn prestatie in Thialf.

"Het gevoel was niet helemaal lekker. Dat heeft ook met focus te maken. De 1500 is nu zo belangrijk voor mij, dus dat was een behoorlijke ontlading na mijn zege."

"Voor nu is het niet heel erg, bij het allrounden moet het wel beter natuurlijk. Of ik liever niet gereden had? Nee, ik denk dat het wel goed was om te rijden. Natuurlijk had ik liever 12.45 gereden, maar dat komt wel weer."

Bergsma de sterkste op 10 kilometer, Nuis wint 1000 meter I Overzicht: Uitslagen NK afstanden