FC Utrecht heeft dankzij twee treffers van Ruud Boymans zondag een 3-1 zege geboekt op Vitesse. AZ kwam in het AFAS Stadion niet langs Excelsior (3-3)

Het duel in De Galgenwaard was al de vijfde wedstrijd op rij dat Boymans tot scoren kwam in de eredivisie. De laatste FC Utrecht-speler die dat lukte was Dirk Kuijt aan het begin van deze eeuw.

Utrecht deed dankzij Boymans bovendien goede zaken op de ranglijst. De ploeg van trainer Rob Alflen komt door de zege in het linkerrijtje en gaat over Vitesse heen. Utrecht heeft nu zestien punten uit elf wedstrijden. Vitesse volgt met vijftien uit elf.

Bij FC Utrecht begon Jeroen Verhoeven opnieuw in de basis, omdat doelman Robbin Ruiter nog altijd geblesseerd is. De 34-jarige keeper eiste al snel een negatieve hoofdrol op. Na tien minuten passte hij de bal in de voeten van Davy Pröpper, die simpel de 1-0 binnentikte.

Lang kon Vitesse niet van de voorsprong genieten. Een minuut na de openingstreffer kopte FC Utrecht-verdediger Christian Kum de 1-1 binnen na een voorzet van Yassin Ayoub.

Utrecht was ook de betere ploeg in de eerste helft. Vooral de 19-jarige Kristoffer Peterson zorgde aanvallend voor dreiging. Na een halfuur voorkwam Vitesse-doelman Piet Velthuizen dat de Zweed FC Utrecht op voorsprong zette.

Ondanks het overwicht voor de thuisclub was het echter Vitesse dat het dichtst bij een tweede treffer was in de eerste helft. De Oekraïner Denis Olijnyk raakte de paal na een voorzet van Marko Vejinovic.

Rode kaart

In de rust kreeg Vitesse een tegenvaller te verwerken. Doelpuntenmaker Pröpper bleef met een enkelblessure in de kleedkamer achter en werd vervangen door Valeri Kazaisjvili.

Het wegvallen van Pröpper kwam het spel van Vitesse niet ten goede. FC Utrecht bleef sterker en werd na 69 minuten beloond. Boymans maakte zijn vijfde treffer van het seizoen op aangeven van Rubio Rubin (2-1).

Een kwartier voor tijd werd het nog erger voor Vitesse. Arnold Kruiswijk vergreep zich in het strafschopgebied aan Rubin. Hij veroorzaakte daarmee niet alleen een penalty, maar pakte bovendien zijn tweede gele kaart.

De verdediger moest zo op zijn dertigste verjaardag het veld voortijdig verlaten, waarna Boymans de penalty benutte (3-1) en Utrecht het duel eenvoudig uit speelde.

Bekijk de stand in de eredivisie