Sven Kramer heeft zondag verrassend slecht gereden op de 10 kilometer bij de NK afstanden. De winnaar van olympisch zilver werd slechts negende. Jorrit Bergsma schreef de langste afstand op zijn naam.

Kramer liet in zijn rit tegen olympisch kampioen Bergsma de laatste rondes lopen. Hij was 23 seconden langzamer dan de rijder van Team Clafis.

Bergsma wist onder de 13 minuten te rijden met 12.59,16. Kramer zette een tijd van 13.23,73 op de klok, liefst 38,5 seconden boven zijn eigen baanrecord.

Na afloop liet Kramer weten zich dit jaar te focussen op de 1500 meter en 5000 meter, die hij dit weekend won, en zich geen zorgen te maken om zijn vorm.

Blokhuijsen

Bob de Jong werd tweede en wist voor de negentiende keer een medaille te pakken op de 10 kilometer. De 37-jarige stayer, die nu rijdt voor Team New Balance, was met 13.07,98 wel een stuk langzamer dan zijn oude teamgenoot Bergsma.

Jan Blokhuijsen stelde net als Kramer flink teleur. De schaatser van Team Corendon hield er na tien minuten zelfs mee op vanwege materiaalpech.

Erik-Jan Kooiman profiteerde van het falen van de favorieten en werd derde. De pupil van coach Jillert Anema reed 13.09,84. Zijn teamgenoot Jouke Hoogeveen van Clafis eindigde knap als vierde.

Nuis

Kjeld Nuis won eerder op de dag zijn derde nationale titel op rij bij de 1000 meter. De schaatser van Lotto-Jumbo reed met 1.08,25 het zeven jaar oude baanrecord van Shani Davis uit de boeken in Thialf.

De Amerikaan kwam op 9 december 2007 tot 1.08,39 in Heerenveen. De tijd van Nuis betekent ook een wereldrecord op een laaglandbaan.

Stefan Groothuis, olympisch kampioen op deze afstand, werd tweede in 1.08,56 nadat hij in een rechtstreeks duel van zijn teamgenoot Nuis verloor.

De derde plek ging naar Koen Verweij (1.09,16), voor Hein Otterspeer (1.09,25). Kai Verbij pakte met de vijfde tijd het laatste ticket voor de eerste World Cups in Azië.

Michel Mulder stelde hevig teleur met een achtste plek. De rijder van beslist.nl pakte in Sotsji nog brons op deze afstand.

Nuis dolblij met baanrecord: 'Wat een belachelijke tijd' | Michel Mulder 'baalt behoorlijk' na NK afstanden |  Overzicht: Uitslagen NK afstanden