Marrit Leenstra heeft zondag voor een verrassing gezorgd op de NK afstanden door Ireen Wüst te verslaan op de 1000 meter. Carien Kleibeuker werd Nederlands kampioene op de 5000 meter.

Leenstra, rijdend voor Team Corendon, versloeg de succesvolste Nederlandse schaatsster ooit in een rechtstreeks duel en pakte haar derde achtereenvolgende titel op de kilometer.

De 25-jarige Leenstra kwam na een minuut, vijftien seconden en zeventien honderdsten over de streep. Wüst, die op de Spelen zilver won op de 1000 meter, was slechts negen honderdsten langzamer.

Laurine van Riessen legde beslag op de derde plek in 1.16,59. Sanneke de Neeling en Roxanne van Hemert werden vierde en vijfde.

Margot Boer, winnares van olympisch brons op de 1000 meter, werd slechts achtste in een matige tijd van 1.17,06. Annette Gerritsen stelde ook teleur met een tiende plek.

Oudste ooit

Kleibeuker was eerder op de dag in de slotrit van de 5 kilometer haar teamgenote Carlijn Achtereekte van Team Clafis te snel af: 7.00,67 om 7.02,45.

De tijd van Kleibeuker, winnares van olympisch brons op deze afstand, is een verbetering van het kampioenschapsrecord.

Dat stond sinds vorig jaar op naam van Yvonne Nauta met 7.01,62. De rijdster van Team Continu stelde zelf teleur door naast een medaille te grijpen met een vierde plek.

Haar teamgenote Jorien Voorhuis pakte het brons in een tijd van 7.03,54. Diane Valkenburg werd vijfde in 7.04,14.

Het is de tweede nationale titel voor Kleibeuker. De 36-jarige Rotterdamse was in 2006 ook al de beste. Ze is de oudste Nederlands kampioene ooit. Henk Angenent was 35 toen hij in 2002 de 10 kilometer won.

Wüst, in Sotsji nog goed voor zilver op de 5000 meter, besloot de afstand nu over te slaan.

Kleibeuker: 'Bijzonder dat ik nog steeds beter word' I Leenstra eerste die Wüst klopt: 'Prettig voor team' | Overzicht: Uitslagen NK afstanden