Voor Kjeld Nuis verlopen de NK afstanden nog niet geweldig met een elfde plek op de 500 meter en een vierde plaats op de 1500 meter, maar zondag hoopt hij als titelverdediger goed voor de dag te komen op de 1000 meter.

"Mijn rondjes zijn het probleem niet", zegt Nuis. "Op de eerste 500 meter reed ik een rondje van 25,4 en ik denk niet dat ik heel vaak sneller ben geweest in Thialf."

Op de kortste afstand van vrijdag ging het starten bij de pupil van Jac Orie, die net als ploeggenoot Jan Smeekens is overgestapt op de 'driepuntsstart', nog niet vlekkeloos. Een dag later greep hij daarom op de 1500 meter terug op de traditionele starthouding.

"Dat was misschien een iets te snelle overgang. Al ging het 's ochtends in training wel goed, nu had ik na drie passen weer een misser. En daarna was ik net iets te traag. Op de 1000 meter moet het in ieder geval beter."

Nuis, twee jaar geleden ook goed voor goud, was vorig jaar bij de NK de beste voor Koen Verweij en Sjoerd de Vries. Hij rijdt in de negende rit tegen ploeggenoot en olympisch kampioen Stefan Groothuis, die na een tiende plaats op de 500 en een elfde plek op de 1500 meter ook wat heeft goed te maken.

Wüst en Kramer

Het programma van zondag begint om 11.45 uur met de 5 kilometer voor vrouwen. Titelverdedigster Yvonne Nauta rijdt in rit 6 tegen Annouk van der Weijden, terwijl de nummer twee van vorig jaar Carien Kleibeuker het in het zevende het laatste paar opneemt tegen Carlijn Achtereekte.

Na de 1000 meter voor mannen (starttijd: 13.25 uur) volgt de 1000 meter voor vrouwen, waarop Ireen Wüst opgaat voor haar derde titel van het weekend. De Brabantse kruist in de tiende van twaalf ritten de degens met Marrit Leenstra, die de kilometer voor de derde keer op rij en voor de vierde keer in totaal op haar naam kan schrijven.

Vanaf 15.10 uur rijden de mannen de 10 kilometer. Titelverdediger Sven Kramer kan op de langste afstand ook zijn derde gouden medaille van het toernooi pakken.

De NK worden afgesloten met een massastart voor vrouwen en een massastart voor mannen.

Hoe ziet het programma van de NK afstanden eruit?