Nico Rosberg start zondag vanaf pole position in de Grand Prix van de Verenigde Staten. 

Hoewel zijn teamgenoot en WK-leider Lewis Hamilton in de vrije trainingen steeds de snelste was, noteerde de Duitser van Mercedes in de kwalificaties de snelste tijd op het circuit van Austin.

Hamilton was 0,376 seconden minder snel dan zijn rivaal en moet zondag genoegen nemen met de tweede startpositie. De derde startplek is voor de Fin Valtteri Bottas, die in zijn Williams 0,839 seconde langzamer was dan Rosberg.

Hamilton en Rosberg maken dit jaar uit wie kampioen wordt in de koningsklasse van de autosport. Met nog drie races voor de boeg heeft de Brit 17 punten voorsprong op de Duitser. Er zijn nog 100 punten te verdelen.

Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel start de race zondag vanuit de pitsstraat. Het is de straf voor het plaatsen van een nieuwe motorblok in zijn Red Bull-bolide. De Duitser liet zich voor de vorm even zien in de kwalificaties, maar verdween al na de eerste sessie.

Boycot

Het is nog maar de vraag of Force India, Lotus en Sauber aan de start staan in Austin. Force India sluit een boycot van niet uit. Mogelijk doen andere teams die in geldnood zitten ook mee.

"Op dit moment is nog niets van tafel. Alles is mogelijk", zei plaatsvervangend teambaas Bob Fernley van Force India zaterdag tegen diverse media. "De teambazen zullen beslissen welke acties zij willen ondernemen."

De sportbazen van Lotus, Sauber en Force India uitten vrijdag hun ongenoegen over de in hun ogen scheve verdeling van de honderden miljoenen euro's aan inkomsten in de Formule 1.

Het meeste geld gaat naar de topteams als Ferrari, Red Bull en Mercedes, terwijl de kleinere teams veel minder krijgen en door de kostenverslindende technische investeringen in de koningsklasse nauwelijks levensvatbaar zijn.

Caterham en Marussia staan al onder curatele en ontbreken in Amerika.

Teams pleiten voor veranderingen in Formule 1 | Formule 1-baas Ecclestone waarschuwt voor inkrimping