Ajax heeft zaterdagavond in de eredivisie een goede generale repetitie beleefd richting de kraker tegen FC Barcelona van woensdag in de Champions League.

De Amsterdammers versloegen in eigen stadion FC Dordrecht met 4-0. De bezoekers speelden bijna een halfuur met tien man na een rode kaart voor Josimar Lima.

Lasse Schöne was met twee treffers weer eens belangrijk voor de thuisclub. Joël Veltman en Lucas Andersen maakten de andere doelpunten namens de nummer twee van de eredivisie.

Ajax brengt door de winst het verschil met PSV op de ranglijst terug tot een punt. De koploper speelt later op de avond thuis tegen ADO Den Haag.

Tegen het aanvallend spelende Dordrecht was Ajax het grootste deel van de wedstrijd de betere ploeg. Het elftal van coach Frank de Boer combineerde sterk, al lukte het niet om het duel vroegtijdig te beslissen. 

El Ghazi

In de openingsfase was Anwar El Ghazi met zijn snelheid een plaag voor de Dordtse defensie. Dat resulteerde mede in een reeks van drie gele kaarten voor de Zuid-Hollanders en de eerste goal van Schöne op aangeven van de rechtsbuiten.

Davy Klaassen kreeg vlak daarna een grote kans om de marge te vergroten, maar zijn schot ging naast en over. Een poging van Ricardo van Rhijn werd vlak voor rust prachtig gekeerd door doelman Filip Kurto.

Dordrecht, dat bij vlagen goed positiespel liet zien, maakte in het begin van de tweede helft aanspraak op de gelijkmaker. Rick ten Voorde ging na bijna een uur spelen zelfs alleen op Ajax-keeper Jasper Cillessen af, maar faalde jammerlijk.

Stunt

Het bleek een moment met desastreuze gevolgen voor het team van coach Ernie Brandts, want een paar minuten later kreeg Lima zijn tweede gele kaart. De woede van Dordrecht was groot richting arbiter Ed Janssen en bleek gegrond na het zien van de beelden. Lima raakte El Ghazi amper aan, maar de smaakmaker van Ajax ging gewillig naar de grond.

Tot overmaat van ramp kwam Dordrecht meteen ook met 2-0 achter. Schöne schoot een vrije trap goed binnen, al zag Kurto er weifelend uit. Dat doelpunt bleek het sein voor Ajax om de voorsprong uit te bouwen. Veltman bekroonde zijn gang naar voren met een prima lobje over Kurto en Andersen mocht met een zee van ruimte ook nog scoren.

Ajax kon de wedstrijd zodoende rustig uitspelen en liep geen schade op richting het thuisduel met Barcelona. De kampioen versloeg de Spaanse topclub vorig seizoen in Amsterdam en hoopt die stunt te herhalen.

De Boer: 'Met minder slordigheden kunnen we 8-0 winnen' | Boilesen in de rust gewisseld vanwege buikgriep