Dex Elmont heeft zaterdag het Grand Slam-toernooi in Abu Dhabi op zijn naam geschreven. De Nederlandse judoka was in de categorie tot 73 kilogram de sterkste.

Elmont kreeg de zege min of meer in de schoot geworpen. Zijn tegenstander Moesa Mogoejskov moest vanwege een blessure afzeggen voor de finale.

Elmont versloeg zaterdag op weg naar de eindstrijd de Wit-Rus Aliaksej Ramantsjik (waza-ari), de Portugees Jorge Fernandes (ippon), de Fransman Ugo Legrand (waza-ari) en de Sloveen Rok Draksic (yuko).

Ook Anicka van Emden (-63 kg) won een medaille in Abu Dhabi. Ze veroverde zilver. Van Emden verloor in de finale van de Sloveense Tina Trstenjak. Na 2 minuten en 36 seconden was de partij voorbij.

Van Emden boekte zeges op de Slowaakse Ivana Komlosiova (yuko), de Ecuadoriaanse Estefania Garcia (yuko) en de Duitse Martyna Trajdos (waza-ari). Vorig jaar won de 27-jarige Van Emden nog een bronzen plak.

Guusje Steenhuis (-78 kg), Guillaume Elmont, Noël van ’t End (-90 kg) en Roy Meyer (+100 kg) verschijnen zondag nog op de tatami in Abu Dhabi. Van 't End en Meyer wonnen vorig jaar zilver in het emiraat.