Sauber, Force India en Lotus eisen dat er op financieel gebied veranderingen plaatsvinden in de Formule 1. Volgens de drie middelgrote renstallen moeten de financiën eerlijker verdeeld worden over de teams.

Dat zeiden de teambazen van Sauber, Force India en Lotus vrijdag tijdens een drukbezochte persconferentie in Austin, waar dit weekend de Grand Prix van Amerika wordt verreden.

De Formule 1 verkeert momenteel in een financiële crisis. De teams van Caterham en Marussia staan onder curatele en ontbreken dit weekend bij de Grand Prix van de Verenigde Staten. De kans is groot dat ze het seizoen niet afmaken.

Ook Sauber en Force India zouden in geldnood zitten. Lotus-voorzitter Gerard Lopez pleit daarom voor ingrijpende veranderingen.

''Nu is het de tijd om te zeggen waar het op staat. Ten eerste is de verdeling van de inkomsten totaal verkeerd. Er zijn teams die meer geld ontvangen, omdat ze alleen komen opdagen bij een Grand Prix, dan sommige renstallen in een heel seizoen uitgeven. Dan is er iets goed mis met hele systeem. Dat kunnen we niet toestaan'', zei Lopez vrijdag.

Hij liet ook weten dat de kosten dit jaar explosief zijn gestegen vanwege het nieuwe motorreglement. Dat is volgens de Luxemburger een belangrijke reden voor de financiële problemen bij enkele teams.

Wake-up call 

Toto Wolff, teambaas van Mercedes, denkt dat er snel een plan moet komen. ''De teams die er nu zijn moeten in de F1 blijven. We moeten samen naar deze situatie kijken en een plan voor de korte en lange termijn bedenken.''

''We praten over de verdeling van de gelden, maar dat is een taak van de degene die de commerciële rechten beheert. Ik heb daar geen oplossing voor.''

De teambaas van McLaren, Eric Bouillier, sloot zich aan bij de woorden van Wolff. ''Dit is wellicht een wake-up call voor iedereen om te laten zien dat we wel kunnen samenwerken en dat gaan we zeker proberen.''

Formule 1-baas Ecclestone waarschuwt voor inkrimping