Door zijn gebrekkige voorbereiding had Koen Verweij zijn verwachtingen voor de NK afstanden naar beneden bijgesteld, maar zijn zesde plaats op de 5 kilometer gaf hem vertrouwen voor de 1500 meter van zaterdag.

"De gretigheid zit er weer in en ik ga goed vooruit", zegt Verweij, die in de zomer motivatieproblemen had en pas heel laat weer aan zijn trainingen begon. "Ik was best tevreden over mijn 5 kilometer."

De wereldkampioen allround weet echter dat er nog veel werk te verrichten is om weer in topvorm te geraken. "Ik ben nu weer fit en van daaruit is het nog twee stappen naar topvorm. Maar ik kan nu nog niet zeggen wanneer die twee stappen gezet zijn."

Voor nu vindt Verweij het daarom belangrijk dat hij rustig blijft. "Ik ben reëel en ik ken mijn lichaam goed. Hopelijk ben ik eind december bij het NK allround fit genoeg om me te plaatsen voor het EK allround."

Verval

Toch moest de schaatser van Team Corendon toegeven dat het niet makkelijk voor hem was om in Heerenveen niet mee te kunnen strijden om de topplekken. Vorig jaar zat de Noord-Hollander op de 5 kilometer maar één seconde van het brons, terwijl hij nu 4,6 seconden moest toegeven op de derde plek.

"Fijn is anders. Ik baal ook van de laatste vier rondes, waarin ik een groot verval had. Maar ik was wel blij dat ik rustig schaatste, dat had ik dit seizoen nog niet gedaan."

Op de 5000 meter werd Verweij nog afgestraft voor zijn afgenomen basis, maar hij gaat ervan uit dat dat voor de 1500 meter, waarop hij zijn titel verdedigt, minder een rol zal spelen. "De 1500 zit er voldoende ingeslepen dat ik een 1.46,5 moet kunnen rijden en dat moet goed genoeg zijn voor de top vijf."

Dat zou een ticket betekenen voor de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen in Azië, maar gezien zijn trainingsachterstand zou het voor Verweij wel eens beter kunnen zijn als hij die World Cups overslaat. "De kans is wel groot dat dat gebeurt."

De 1500 meter voor mannen begint zaterdag om 17.05 uur. Het programma van dag twee start om 14.00 uur met de eerste 500 meter voor vrouwen, terwijl de dames ook nog de 3 kilometer rijden.

Kramer en Verweij kruisen degens op 1500 meterProgramma NK afstanden