Kramer en Smeekens pakken eerste titels op NK afstanden

Sven Kramer en Jan Smeekens hebben vrijdag de eerste twee titels op de NK afstanden veroverd op de 5000 en 500 meter.

Kramer was met een tijd van 6.16,60 bijna twee seconden sneller dan Jorrit Bergsma, die de 12,5 rondes in 6.18,49 completeerde.

Wouter Olde Huevel zette de derde tijd neer met 6.21,47. Douwe de Vries en Bob de Jong werden vierde en vijfde, Koen Verweij was de nummer zes.

Jan Blokhuijsen, winnaar van olympisch zilver op deze afstand, ging in zijn rit tegen Bergsma onderuit. De schaatser van Team Corendon vloog na ruim drie kilometer in de boarding.

Zevende titel

Het is de zevende nationale titel en de derde op rij voor de 28-jarige Kramer op deze afstand. De rijder van de nieuwe ploeg Lotto-Jumbo is ook de regerend olympisch kampioen op de één na langste afstand. Kramer rijdt dit weekend nog de 1500 en de 10.000 meter.

Voor Blokhuijsen betekent zijn val dat hij hoogstwaarschijnlijk de eerste World Cups van dit seizoen op de 5000 meter moet missen. De KNSB vaardigt in principe de eerste vijf schaatsers af naar de eerste twee wedstrijden in Azië.

In dat geval loopt Verweij ook de World Cups mis, ware het niet dat Bergsma met zijn ploeg Team Clafis al heeft aangegeven niet aan de start te verschijnen in Japan en Zuid-Korea.

Kramer krijgt 'bijval' van collega's na klachten over Thialf I Hoe ziet het programma van de NK afstanden eruit?

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie