Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Bob de Jong

Bob de Jong aast ook op twintigste NK op medaille

Bob de Jong begint vrijdag met de 5 kilometer aan zijn twintigste NK afstanden. De bijna 38-jarige stayer kent wat twijfels voor de start van het seizoen, maar gelooft ook nog steeds dat hij om de prijzen kan rijden.
Door NU.nl/Daan de Ridder

"Ik heb niet de illusie dat ik mezelf nog ga verbeteren, of dat ik nog harder zal gaan dan dat ik ooit gereden heb, maar ik sluit ook niet uit dat het wél gebeurt", aldus De Jong.

De Leimuidenaar eindigde op 18 december 1994 als derde op de 10 kilometer bij zijn debuut op de NK afstanden en twee decennia en acht nationale titels later is hij nog steeds podiumkandidaat op de lange afstanden, al verwacht De Jong dat hij vrijdag op de 5 kilometer kansloos zal zijn voor het goud.

"Sven Kramer is onwijs goed, die gaat 'm gewoon winnen. Ik denk dat hij zijn niveau van 2007 weer aan het benaderen is. Daarachter wordt het een strijd om de andere plekken."

Juiste gevoel

De Jong, die zich zoals altijd met name richt op de 10 kilometer die zondag op het programma staat, hoopt dat hij zichzelf kan verrassen in Thialf.

"Als ik het juiste gevoel heb, dan kan ik nog een keer boven mezelf uitstijgen. In de zomer had ik het op een gegeven moment helemaal te pakken. Ik reed 6.23 op een 5 kilometer in Inzell en haalde daar veel vertrouwen uit."

Een matige 3 kilometer een week voor de NK in een trainingswedstrijd in Heerenveen zorgde evenwel weer voor twijfels bij De Jong. "En die twijfel zit er nu nog steeds in. Maar die spanning, die prikkel voor jezelf, dat blijft ook mooi."

Omschakeling

De olympisch kampioen 10 kilometer van 2006 kreeg deze zomer ook een nieuwe prikkel doordat hij na vier jaar bij de BAM-formatie van coach Jillert Anema overstapte naar New Balance van coach Johan de Wit.

"Dat is toch wel een behoorlijke omschakeling geweest. Vooral dat ik terug ben bij een benadering vanuit het langebaanschaatsen. Jillert traint vanuit een marathonvisie en heeft dat omgebouwd naar een stukje langebaan."

Voor De Jong was het een terugkeer naar de trainingsmethode waarmee hij opgroeide. "Het voelt ontspannen en goed. En het heeft ertoe geleid dat ik dit jaar veel minder last heb gehad van mijn rug."

Mentor

De vijfvoudig olympiër heeft altijd zijn eigen ideeën gehad over trainingsschema's, maar die sluiten goed aan bij die van De Wit, aan wiens programma hij zich nu conformeert. "Als ik daar te veel van ga afwijken, dan heb ik ook geen waarde voor de ploeg."

En De Jong vindt het juist prettig dat hij bij New Balance een mentorrol heeft voor jonge schaatsers als Jos de Vos en de Japanner Shane Williamson. "Het is mooi dat die jongens naar me toekomen om te horen hoe je een 5 kilometer moet rijden."

Het heeft ervoor gezorgd dat De Jong er steeds meer naar neigt dat hij na zijn schaatscarrière, wanneer dat ook is, coach wil worden. "Omdat het schaatsen zo dicht bij me ligt en ik het zo intens beleef."

"Maar op dit moment ben ik nog te veel bezig met mezélf verbeteren. En ik strijd nog mee om de prijzen. Dat is ook mijn doelstelling, anders hoef ik er niet zoveel tijd in te stoppen."


Lees meer over:

bob de jongNK afstanden

Aanbevolen artikelen