Ted-Jan Bloemen is door de Canadese schaatsbond opgenomen in de selectie voor de eerste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen.

De voormalig Nederlands kampioen allround staat op de lijst voor de vijf en tien kilometer bij wereldbekerwedstrijden in Obihiro, Seoul, Berlijn en Heerenveen.

Wanneer Bloemen, die onlangs emigreerde en een Canadees paspoort bemachtigde, daadwerkelijk zijn internationale debuut maakt voor Canada is echter nog de vraag.

De 28-jarige Bloemen moet eerst een zogeheten clearance zien te verkrijgen om mee te kunnen doen aan de wedstrijden van de ISU. Het is uitgesloten dat hij die toestemming op tijd binnen heeft om van 14 tot 16 november mee te kunnen doen aan de eerste World Cup in Obihiro.

De geboren Gouwenaar hoopt op een rentree bij de wedstrijden in Seoul, die een weekeinde later op het programma staan, maar de kans dat dat lukt, lijkt ook klein. Hij richt zich dan ook op deelname aan de World Cups in Berlijn en Heerenveen, die in december op de rol staan. Normaal gesproken moet al het papierwerk dan in orde zijn.

Record

Bloemen, die een Canadese vader en Nederlandse moeder heeft, reed afgelopen weekeinde wel al selectiewedstrijden voor Canada in de Olympic Oval in Calgary en verbeterde daar het nationale record op de tien kilometer.

Hij werd in 2012 Nederlands kampioen allround. Twee jaar eerder eindigde hij als vierde bij het WK allround in Thialf.