Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Bob de Jong

Bob de Jong was bereid om schaatscarrière te beëindigen

Ook in het seizoen na zijn vijfde Olympische Spelen is de bijna 38-jarige Bob de Jong er 'gewoon' weer bij. De stayer geniet nog steeds van schaatsen, maar had serieus aan stoppen gedacht als zich een mooie fulltimebaan in de bouwsector had aangediend.
Door NU.nl/Daan de Ridder

"Als er bij BAM een functie was geweest die mij bij paste, dan had ik daar open voor gestaan en was ik bereid om mijn schaatscarrière te beëindigen", zegt De Jong aan de vooravond van zijn twintigste NK afstanden.

"Die functie kwam niet langs, maar ik heb er ook niet heel actief achteraan gezeten. BAM heeft er eveneens niet veel werk van gemaakt, omdat ze dachten dat ik nog lekker wilde blijven schaatsen. Prima, de markt is er op dit moment ook niet naar."

De Jong schaatste de afgelopen vier seizoenen in de BAM-formatie van coach Jillert Anema, maar de afgestudeerd bouwkundige en zoon van een uitvoerder op woningbouwprojecten was ook 'gewoon' in dienst van het bouwbedrijf.

De laatste drie jaar was de olympisch kampioen 2006 op de 10.000 meter actief op de afdeling die zich bezighoudt met het bouwen van stadions. "Het doel was om het nieuwe Thialf, Icedôme in Almere en de Nieuwe Kuip te bouwen. Maar die eerste twee projecten vielen af en De Kuip gaat nog even duren."

"Op dat moment was er geen vooruitzicht dat er een mooie functie of een mooi project voor mij naar voren zou komen. Dat was voor mij reden om te zeggen: we houden contact, maar ik ga me volledig richten op het schaatsen."

Inkomen

De Jong sloot zich aan bij New Balance, het vroegere Project 2018 en de ploeg van coach Johan de Wit. Voor het geld hoeft hij het daar niet te doen.

"Ik schaats nu eigenlijk voor een shirt en een broek. En een heel mooi programma. Want we kunnen ons wel gewoon heel serieus voorbereiden op het winterseizoen."

De vijfvoudig wereldkampioen op de 10 kilometer kan het zich permitteren om een jaar voor een minimaal inkomen zijn rondjes te blijven schaatsen.

"Ik heb nooit een heel goede klap gemaakt met schaatsen, maar ik heb gelukkig wel wat prijzengelden bij elkaar gereden door de jaren heen. En ik heb het geld ook niet over de balk gesmeten."

Platte prijs

Toch was het niet altijd even makkelijk voor De Jong - die voorlopig ook nog geen persoonlijke sponsor heeft gevonden - om naar rijders met mindere erelijsten te kijken die bij andere ploegen wél een goed inkomen krijgen.

"Als je 28-jarige schaatsers ziet rijden die nog geen platte prijs hebben gewonnen en wel gewoon een goed jaarsalaris ontvangen, dan denk je weleens: is dit de route die ik wil nemen?"

Het antwoord op die vraag is voor dit seizoen in ieder geval 'ja', omdat De Jong het schaatsen nog te leuk vindt. "Dat is de liefde voor de sport en de uitdaging om mijn lichaam tot het uiterste te dwingen. Ik blijf schaatsen gewoon mooi vinden om te doen en ik strijd nog steeds mee om de prijzen."


Lees meer over:

bob de jongNew Balance

Aanbevolen artikelen