Ajax is zonder te overtuigen doorgedrongen tot de vierde ronde van de KNVB-beker. De Amsterdammers waren dinsdagavond op Sportpark De Vormt met 4-0 te sterk voor SV Urk.

Lerin Duarte, Arek Milik (twee keer) en debutant Richairo Zivkovic verzorgden de productie namens de ploeg van trainer Frank de Boer, die er in het treffen met de amateurs voor koos om veel vaste basiskrachten te sparen en opteerde voor veel nieuwe namen.

Zo maakte de net 18-jarige Riechedly Bazoer als controlerende middenvelder zijn debuut en stond ook Queensy Menig aan de aftrap. Van de basiself van afgelopen zaterdag tegen Go Ahead Eagles (3-1 winst) startten alleen Davy Klaassen, Milik en Stefano Denswil.

De thuisploeg uit het vissersdorp begon nog wel vol goede moed tegen de landskampioen en wist zelfs wat mogelijkheden af te dwingen voor het doel van Diederik Boer, die de plek van Jasper Cillessen onder de lat innam.

Ajax kon daar aanvankelijk maar weinig tegenover stellen en kon amper gevaarlijk worden tegen de hoofdklasser. Toch kwamen de bezoekers na ruim een halfuur op voorsprong toen Duarte van dichtbij de openingstreffer kon aantekenen.

Zivkovic

Nadat Milik de marge vanaf elf meter verdubbeld had, kopte de Poolse spits de ook de ruststand van 3-0 binnen. Na de hervatting keerde de topscorer in de KNVB-beker (acht goals) niet meer terug en maakte Zivkovic zijn eerste officiële speelminuten in de hoofdmacht van de verliezend finalist van afgelopen seizoen.

De 18-jarige aanvaller slaagde er vier minuten voor het laatste fluitsignaal in zijn debuut op te luisteren met een doelpunt. Hoewel Urk er niet in slaagde om de spaarzame kansen tot een treffer te promoveren, konden de amateurs met opgeheven hoofd en een bescheiden nederlaag van het veld stappen.

Bekijk het programma van de KNVB-beker

De Boer baalt van bescheiden marge: 'Urk ging als de brandweer'