NEW YORK - In razende vaart heeft Lleyton Hewitt zijn eerste ronde van het US Open gespeeld. Oude rot Wayne Ferreira was woensdag in drie sets kansloos: 6-1 7-5 6-4.

De 32-jarige Zuid-Afrikaan deed voor de 14e keer op rij mee in New York. Met al zijn ervaring en fitheid had hij weinig tot niets in te brengen tegen de 23-jarige Australiër.

Snelvoetig

De kampioen van 2001 heeft sinds zijn Wimbledon-titel 2002 niet meer serieus meegedaan in de grandslams van het internationale tennis. Dit jaar behoort de snelvoetige vechtjas weer tot de serieuze kanshebbers. Hij won dit jaar vier titels op hardcourt en kwam naar Flushing Meadows met een serie van tien overwinningen in de tas.

Eerste geplaatste Roger Federer tipte Hewitt voor aanvang van het US Open reeds als groot kanshebber. De Zwitser bleek het goed te hebben ingezien. Het publiek kreeg genoeg bewijzen te zien.

Stoppen

De eerste set tegen Ferreira duurde slechts 20 minuten. De Zuid-Afrikaan die met toptennis gaat stoppen na de Daviscup van deze maand, moet spijt hebben gevoeld dat hij niet eerder was uitgestapt.

Hij richtte zich nochtans op om in elk geval strijdend ten onder te gaan. De tweede set ging gelijkop naar 5-5. Op dat punt brak Hewitt en serveerde direct uit naar 7-5. In de derde set nam hij vrijwel direct een beslissende break en liet niet meer los voor de winst in drie sets.

Blessuregevoelig

Voor Hewitts landgenoot en Daviscuppartner Mark Philippoussis liep de eerste ronde in New York minder goed af. Het blessuregevoelige servicekanon moest in de vijfde set tegen de Rus Nikolai Davidenko opgeven.

Hij stond op 1-4 al verloren toen hij met een kwetsuur aan de heup opgaf. Tijdens de wedstrijd werd hij tweemaal langdurig behandeld.