KNSB organiseert twee selectiewedstrijden voor WK afstanden

Schaatsbond KNSB organiseert dit seizoen op twee momenten selectiewedstrijden voor de WK afstanden, die van 12 tot en met 15 februari 2015 worden gehouden in Heerenveen.

Dat blijkt uit de selectieprocedures voor het seizoen 2014-2015 die de KNSB maandag heeft gepubliceerd (pdf).

Op 28 december, tijdens het NK allround in Thialf, vindt een selectiewedstrijd plaats voor de 5 kilometer voor vrouwen en de 10 kilometer voor mannen. Daaraan doen acht of tien schaats(st)ers aan mee en de beste twee plaatsen zich voor het WK.

Vanwege nieuwe regels van de internationale schaatsbond ISU mag een land op de langste afstanden nog maar twee in plaats van drie rijders afvaardigen voor de wereldkampioenschappen per afstand.

Op 23 en 24 januari, twee weken na het EK allround, zijn er selectiewedstrijden voor de 1500 meter, 3 kilometer (vrouwen) en 5 kilometer (mannen). Op deze afstanden plaatsen de beste drie schaatsers zich voor het WK.

Sprint

De drie Nederlandse deelnemers voor de 500 en 1000 meter worden bepaald op basis van het NK sprint, dat op 17 en 18 januari wordt gehouden in Groningen.

Op de kortste afstand maakt de KNSB een klassement op, op basis van de twee 500 meters die in Kardinge worden verreden.

Voor de 1000 meter plaatsen de drie rijders zich die bij het NK sprint de snelste tijden neerzetten.

Vanaf dit seizoen zijn de WK afstanden niet langer het sluitstuk van het schaatsjaar. Dat is nu het WK allround (7 en 8 maart in Calgary) en de finale van de World Cup (21 en 22 maart in Erfurt).

Het schaatsseizoen begint met de NK afstanden, die op vrijdag, zaterdag en zondag worden verreden in Thialf.

Hoe zien de schaatsploegen en de schaatskalender eruit?

Lees meer over:
Tip de redactie