Bondscoach Capello weigert verantwoording bij Russisch parlement

Bondscoach Fabio Capello heeft de toorn van Russische politici over zich afgeroepen door te weigeren verantwoording af te leggen in de Staatsdoema over de prestaties van de nationale ploeg.

Het parlement wilde de 68-jarige Italiaan spreken met het oog op het WK 2018 dat in Rusland wordt gehouden.

''Als ons elftal geen hoog niveau haalt, hebben afgevaardigden het recht om te luisteren naar de hoofdcoach'', zei de nationalistische politicus Vladimir Zjirinovski.

''Hij moet uitleggen wat er aan de hand is, maar hij negeert ons compleet. Hij geeft niets om onze mening, hij doet alleen maar wat hij zelf wil. Er zijn trainers om minder ontslagen.''

Op het matje

Rusland werd op het WK zonder een gewonnen duel uitgeschakeld. In de EK-kwalificatiegroep staat de ploeg tweede na een 4-0 thuiszege op Liechtenstein en een 1-1 gelijkspel in Zweden. Thuis tegen Moldavië werd het eerder deze maand slechts 1-1.

Capello heeft bij de Russische bond nog een contract tot en met het WK van 2018. De voormalig coach van onder meer AC Milan en Engeland moest na het slechte WK van dit jaar al op het matje komen bij de bond, die besloot hem te laten aanblijven.

Enkele parlementariërs eisten toen al dat de ervaren trainer zich in het openbaar moest verantwoorden. Capello zou volgens Russische media bij ontslag een bedrag van rond de 20 miljoen euro ontvangen. Hij klaagde er na het WK al over nog op 2,25 miljoen aan achterstallig salaris te wachten.

Lees meer over:
Tip de redactie