Lotto-Jumbo zal het komend wielerjaar vaker een ploeg met jonge talenten en avonturiers moeten opstellen dan bij Team Belkin het geval was.

"We zijn in budget omlaag gegaan en dat betekent een andere realiteit", legt ploegleider Merijn Zeeman uit aan NU.nl.

"We zijn heel tevreden met de continuïteit die we nu hebben, maar kunnen niet meer al onze toppers vasthouden."

Grote namen als Bauke Mollema en Lars Boom gaan in buitenlandse dienst rijden en daar haalde Lotto-Jumbo jonge talenten voor terug die voor het eerst op het hoogste niveau actief zijn.

"Het is een ander project in zoverre dat dit een echt Nederlands team is dat jonge renners wil begeleiden naar de wereldtop."

Sterkhouders

De transitie betekent dat Lotto-Jumbo vaker voor een andere tactiek zal moeten kiezen. "We hebben nog steeds een ploeg op topniveau, maar we kunnen nu niet meer iedere week een absolute kopman inzetten."

"Als Mollema en Boom er nog waren geweest, konden we voor ieder World Tour-evenement wel een absolute toprenner opstellen. Nu zal er een keer een grote ronde tussen zitten waarin we voor ontwikkeling gaan en ons op ritzeges richten."

Met Robert Gesink, Wilco Kelderman, Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk heeft Lotto-Jumbo vier renners die zich al bewezen hebben in de klassementen van de grote rondes.

"Dat zullen de sterkhouders moeten zijn samen met Moreno Hofland en Sep Vanmarcke, die zich zeer goed hebben ontwikkeld. Met jongens als Mike Teunissen en Timo Roosen gaan we de uitdaging aan om wereldtop te worden."

Leerzaam

Zeeman is vooral gelukkig dat de toekomst van de wielerploeg gewaarborgd is door de overeenkomsten met Lotto en Jumbo. "Er is dit jaar heel veel gebeurd. Het terugtrekken van Belkin als hoofdsponsor heeft veel onrust teweeg gebracht."

"Het heeft heel veel energie gekost om de ploeg bij elkaar te houden. Het was een leerzaam jaar wat dat betreft. Gelukkig geeft het maken van de plannen voor deze ploeg weer nieuwe energie."

Volgens Zeeman kan zijn team daarin profiteren van de samenwerking met de schaatsers van Lotto-Jumbo. "Dat versterkt ons begeleidingsprogramma om jonge renners naar de top te begeleiden."

"Komend weekend is het NK afstanden en daar zullen wel wat mensen van ons bij zijn. De organisatie is geregeld en nu moeten we kijken en vooral moeite doen om elkaar sportief te helpen. Toch zal het programma dat we bieden aan onze sporters hetzelfde blijven zoals we twee jaar geleden hebben ingezet."

Gesink: 'Zonder tegenslag kan ik nog veel laten zien'