Marathonschaatsers gaan mogelijk in geheel snijvaste pakken hun wedstrijden rijden. De KNSB bekijkt de komende weken of extra veiligheidsmaatregelen noodzakelijk zijn na de ernstige valpartijen van afgelopen weekend.

Martin van de Pol en Jane Ravestein raakten zaterdag zwaar gewond bij een valpartij. Ook een helm, nu al door een enkeling gedragen, en aanpassing van de boarding behoort tot de mogelijkheden.

"We moeten kijken wat comfortabel is én veilig", zegt directeur sport Arie Koops van de KNSB. "Het moet in verhouding staan. We hebben nu een paar heel vervelende incidenten gehad, maar daarvoor waren er ook heel lang geen ongelukken.''

In het Nederlandse shorttrack zijn al pakken verplicht die bestand zijn tegen scherpe schaatsen, terwijl de internationale schaatsbond ISU alleen eist dat de vitale delen beschermd zijn. Marathonschaatsers rijden wel al met snijvaste sokken, handschoenen en scheenbeschermers.

"Sport gaat per definitie gepaard met enig risico, maar ik denk dat schaatsen relatief veilig is'', zegt Koops. "Nu zijn er twee valpartijen met rugletsel vanwege de botsing tegen de boarding, maar eerder bleken de luchtkussens juist veiliger dan losse kussens.''

De bond praat de komende weken zowel intern als met de marathoncoördinator over eventuele maatregelen. Afhankelijk van de maatregel kan de verandering mogelijk binnen een paar weken worden ingevoerd.

Geschrokken

Wat Gary Hekman betreft worden de extra veiligheidsmaatregelen inderdaad snel ingevoerd. "Wij zijn erg geschrokken en gaan met helmen rijden", zegt de ploeggenoot van Christijn Groeneveld, die recent een ernstige blessure opliep bij een training, tegen De Telegraaf.

"Het zal niet lang meer duren of wij komen met snijbestendige pakken. Het wordt tijd dat de KNSB onderzoek naar de boarding gaat doen. Nu is die niet veilig."

"Vroeger belandde je in de stootkussens en daarna op het asfalt. Zat je onder de schaafwonden. Met al die valpartijen gaat het honderd keer goed, maar nu is het al vier keer mis."