Lars Boom, Tom Dumoulin en Niki Terpstra maken kans op de prijs voor Nederlands wielrenner van het jaar 2014.

Naast dit drietal zijn mountainbiker Michiel van der Heijden en veldrijder Lars van der Haar genomineerd voor de Gerrit Schulte Trofee, die vorig jaar naar Bauke Mollema ging.

Boom won dit jaar een Touretappe, terwijl Terpstra de beste was in Parijs-Roubaix. Dumoulin maakte dit jaar met name indruk in individuele tijdritten, met onder meer een derde plek op het WK in Ponferrada.

Van der Heijden kroonde zich in het Noorse Hafjell tot wereldkampioen mountainbiken onder 23 en Van der Haar pakte de eindzege in de wereldbeker veldrijden.

Vos

Marianne Vos kan bij de vrouwen voor het negende jaar op rij de Keetie van Oosten-Hage Trofee winnen, waarmee ze het aantal van Leontien van Moorsel zou evenaren.

De Brabantse krijgt voor de titel wielrenster van het jaar concurrentie van BMX'ster Laura Smulders en Anna van der Breggen, Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten.

Baanrenners Matthijs Büchli en Elis Ligtlee en Wilco Kelderman, Mike Teunissen en Sabrina Stultiens maken kans op de Gerrie Knetemann Trofee, de prijs voor belofte van het jaar.

Een commissie bestaande uit onder anderen bondscoach Johan Lammerts en oud-renners Henk Lubberding, Robbert Slippens en Theo de Rooij heeft de nominaties samengesteld.

De leden van de Club van 48, een vereniging van oud-renners, kiezen de uiteindelijke winnaars, die op 24 november in Den Bosch worden bekendgemaakt.