Marathonschaatser Martin van de Pol heeft zaterdagavond tijdens de strijd om de KPN Marathon Cup (eerste divisie) in Heerenveen ernstig letsel opgelopen bij een zware valpartij.

De 23-jarige schaatser werd met spoed overgebracht naar het Universitair Medisch Centrum Groningen. Daar onderging hij een zes uur durende operatie.

Volgens Peter van de Pol is op het ijs voor zijn leven van zijn jongere broer gevochten. ''Het is veel ernstiger dan menigeen heeft gedacht'', liet hij zondag weten aan schaatsen.nl.

''Bij de val heeft een schaats achter zijn knie alles doorgesneden behalve het bot: de slagader, spieren, pezen, zenuwen."

"Daarbij is het heel goed geweest dat een ambulancebroeder uit het publiek heel alert heeft gehandeld. Die heeft het leven van Martin gered. Ik mag blij zijn dat ik nog een broertje heb.''

Ook schaatsster Jane Ravestein moest zaterdagavond na een valpartij worden overgebracht naar het UMCG. Zij liep door een gebroken wervel ernstig rugletsel op. Ook Ravestein onderging een operatie.

Groeneveld

Het is het tweede zware schaatsongeval in korte tijd. Ruim twee weken geleden liep Christijn Groeneveld tijdens een trainingskamp in Inzell eveneens een zware blessure op.

Hij brak een rugwervel en werd daaraan twee keer geopereerd. De schaatser van Van Werven liet weten goede hoop te hebben in de toekomst weer te kunnen lopen.