De Nederlandse vrouwen zijn weer een stap dichter bij het WK voetbal van 2015 in Canada. Oranje won zaterdagavond het eerste duel van de play-off tegen Schotland in Edinburgh met 2-1.

Bij rust leidden de 'Leeuwinnen' al door doelpunten van Lieke Martens en Manon Melis.

De return is donderdag in Rotterdam in het stadion van Sparta. De winnaar van het tweeluik speelt vervolgens tegen Italië of Oekraïne om het laatste Europese WK-ticket.

De Italiaansen waren zaterdagmiddag in Rieti de besten, maar de 2-1 is nog lang geen garantie voor een plek in de beslissende ronde tegen waarschijnlijk Nederland.

Bondscoach Roger Reijners zag het Nederlands elftal voortvarend starten. Martens opende de score al na tien minuten. Ze had na een schot van Vivianne Miedema, een plaag voor de Schotse defensie, succes in de rebound.

Halverwege de eerste helft verdubbelde Melis de voorsprong uit een strafschop. De Oekraïense scheidsrechter Katerina Monzoel wees naar de stip na een overtreding op Miedema.

Wakkergeschud

In de rust werd de thuisploeg hardhandig wakkergeschud. Dat leidde tot meer inzet en druk op het doel van Loes Geurts. Deze moest de bal vier minuten na de hervatting al uit het net halen. Stephanie van der Gragt maakte hands in het strafschopgebied, Kim Little schoot van elf meter raak.

De aansluitingstreffer gaf Schotland moed, maar onder meer dankzij Geurts bleef de gelijkmaker uit. In blessuretijd was Melis zelfs dicht bij de 3-1. Haar schot ging tegen de binnenkant van de paal.