Caterham en Marussia zullen niet aan de start verschijnen van de volgende twee Grands Prix. Dat heeft Formule 1-baas Bernie Ecclestone zaterdag bekend gemaakt.

De twee renstallen nemen niet deel aan de races in de Verenigde Staten en Brazilië. Zowel Caterham als Marussia kampt met financiële problemen. 

''Beide teams gaan niet naar Amerika'', liet Ecclestone zaterdag weten. De twee renstallen zullen hierdoor ook de wedstrijd in Brazilië missen omdat de auto's direct doorgaan van de VS naar Brazilië.

Marussia verkeert in zwaar weer. Eigenaar Andrey Cheglakov zou het team willen verkopen. Daarnaast kreeg de Russische renstal een zware klap na de crash van de Franse coureur Jules Bianchi drie weken geleden in Japan.

Hij raakte zwaargewond en liep bij het ongeval ernstig hoofdletsel op. Zijn toestand is stabiel, maar kritiek.

Curator

Het management van Caterham is overgedragen aan een curator. Er wordt geprobeerd een nieuwe koper te vinden voor de armlastige renstal. 

Vrijdag werd al bekend dat het financieel geplaagde Caterham de volgende twee Grands Prix mocht overslaan. Zonder verplichtingen in de Verenigde Staten en Brazilië krijgt de renstal van test- en reservecoureur Robin Frijns zo de tijd om een nieuwe koper te vinden.

Voormalig Formule 1-coureur Christijan Albers was korte tijd teambaas, maar vertrok in september.

Ruzie

De financiële problemen worden veroorzaakt door een ruzie tussen de oude en nieuwe eigenaren. Tony Fernandes, de oude eigenaar, heeft de aandelen nog niet overgedragen aan de nieuwe eigenaren, een consortium van zakenlieden uit het Midden-Oosten.

De zakenlieden hebben daarom hun handen afgetrokken van Caterham. Volgens Fernandes ligt het probleem echter bij hen, omdat ze niet willen betalen voor de aandelen.

Door het afhaken van Caterham en Marussia zullen er maar achttien coureurs aan de start verschijnen in Austin. De laatste race van dit seizoen is op 23 november in Abu Dhabi.