De afgelopen jaren was Jac Orie vrijwel uitsluitend coach van sprinters, maar met de komst van Sven Kramer naar zijn ploeg moet de Zuid-Hollander zich ook weer bezighouden met allrounden.

"Ik krijg weer een beetje het gevoel als met Gianni Romme", doelt Orie in gesprek met NU.nl op de voormalig olympisch kampioen, die hij in het vorige decennium onder zijn hoede had.

"Nee, de schema's voor de 5 kilometer zijn niet weggezakt. Het is een heel leuke afwisseling om me weer eens met die kant van het schaatsen bezig te houden."

Kramer geeft zichzelf "een 6 of een 7" voor zijn vorm een week voor de NK afstanden. Orie gaat ervan uit dat zijn nieuwe pupil goed zal zijn in Heerenveen.

"Fysiologisch staat hij er goed voor, al is schaatsen altijd weer wat anders. Er zijn zeker nog punten waar we hard aan kunnen werken, maar hij heeft al best aardige tijden gereden en ik denk dat hij echt weer in de lift zit."

Leuke jongen

Kramer stapte in de lente na negen jaar TVM voor het eerst over naar een andere professionele ploeg, de ploeg die donderdag in Utrecht werd gedoopt als Team LottoNL-Jumbo.

Volgens Orie is de integratie van de drievoudig olympisch kampioen in zijn team zonder problemen verlopen. "Die schaatsers kennen elkaar al jaren, zien elkaar in trainingsfaciliteiten en kleedkamers. Dat ging prima."

Gerben Jorritsma, met zijn 21 jaar het jongste lid van de nieuwe gecombineerde schaats- en wielerploeg, beaamt dit. "Qua prestaties is Sven een grote naam, maar in de ploeg is hij een gewone jongen, een leuke jongen ook."

Kramer koos onder meer voor de ploeg van Orie omdat hij zijn 1500 meter wil verbeteren, met hulp ook van snelle sprinters als Stefan Groothuis en Jan Smeekens. Voorlopig gaat die wisselwerking goed, stelt de coach.

"Het werkt. Je ziet dat de allrounders sneller worden, in de training in ieder geval. Maar verbetering op de 1500 meter wil niet zeggen dat Sven 'm even wint bij de NK."

Kramer noemt vorm 'goed maar niet uitmuntend' | Sporters enthousiast over 'mooi project' Team LottoNL-Jumbo