Zwemmer Joeri Verlinden traint niet langer onder coach Martin Truijens. De vlinderslagspecialist en zijn trainer hebben dit besluit genomen vanwege terugkerende gezondheidsklachten en tegenvallende prestaties.

Verlinden heeft opnieuw te kampen met lichamelijke klachten. Hij heeft last van zijn schouder, waardoor trainen en racen beperkt mogelijk is.

Deze klachten worden nader onderzocht en afhankelijk van de uitslag zal er een ander traject voor Verlinden richting de Spelen van 2016 worden bepaald.

De 26-jarige Verlinden werd de afgelopen jaren voortdurend geplaagd door fysieke problemen. Hij had eerder last van zijn andere schouder en liep een gebroken pols op. Daarna werden bij hem hartritmestoornissen geconstateerd.

Hij wist zich toch te plaatsen voor de Europese titelstrijd deze zomer in Berlijn, maar daar kwam hij niet verder dan de zevende plek op zijn favoriete afstand, de 100 meter vlinderslag.

Zorgvuldig

"Na mijn besluit om te stoppen met Martin had ik drie mogelijkheden: verder in Nederland, in het buitenland of stoppen", aldus Verlinden. "Maar stoppen is zeker geen optie. Ik ga ervan uit dat mijn klachten beheersbaar zullen zijn. Ik sla wel de NK over, maar ik wil er straks weer volop tegenaan. Zolang er hoop en vertrouwen is, ga ik door.''

"We hebben zorgvuldig gehandeld en met Joeri een vaste procedure gevolgd", legt technisch directeur Joop Alberda van de zwembond uit.

"Na blessures en hartklachten leek hij weer op niveau tijdens de Swim Cup. Na de tegenvallende prestaties op het EK hebben we de situatie geëvalueerd met Joeri, Martin en de medische staf. Dit heeft bijgedragen tot het recent genomen besluit van de sporter en coach hun wegen te scheiden."

Na de EK was er ook even sprake van dat Sebastiaan Verschuren zou breken met Truijens, maar na een evaluatie spraken de vrije slagzwemmer en de coach weer het vertrouwen in elkaar uit.