De tuchtcommissie van de UEFA heeft Servië voor de gestaakte EK-kwalificatiewedstrijd tegen Albanië een reglementaire zege van 3-0 toegekend.

De ploeg van bondscoach Dick Advocaat krijgt echter ook drie punten aftrek als straf voor de ernstige rellen tijdens het duel op 14 oktober in Belgrado, zo maakt de UEFA vrijdag bekend.

Een rondvliegende drone met een provocerende vlag van Groot Albanië zorgde voor veel tumult, zowel op als rond het veld.

Servië moet ook de komende twee thuisduels in de EK-kwalificatie zonder publiek spelen. De voetbalbonden van Servië en Albanië kregen tevens een boete van 100.000 euro.

Het was de eerste keer dat beide landen elkaar troffen sinds 1967. Ondanks de spanningen rond Kosovo besloot de UEFA Albanië en Servië niet uit elkaar te houden bij de loting. Servië beschouwt Kosovo, waar een grote Albanese meerderheid woont, nog altijd als autonome provincie.

Het duel werd na 41 minuten bij een gelijke stand (0-0) gestaakt nadat het opvallende vliegtuigje door een speler van Servië uit de lucht was geplukt.

Bekogeld

Woedende supporters van de thuisploeg betraden het speelveld en zochten de confrontatie met voetballers van Albanië, die tijdens hun vlucht naar de kleedkamer met allerlei voorwerpen werden bekogeld.

De Albanezen waren zo geschrokken dat ze niet meer verder durfden te spelen. Als gevolg daarvan worden ze tot verliezer van het duel uitgeroepen. 

De Nederlandse official Harry Been fungeerde als UEFA-waarnemer bij het duel.

''De omstandigheden waren zodanig dat verder voetballen niet meer mogelijk was'', zei hij na afloop.

Beroep

De voetbalbonden van beide landen hebben al aangekondigd in beroep te gaan tegen de straf. "Het is een vreemd besluit, onacceptabel bovendien", zei een woordvoerder van de Albanese voetbalbond.

"Het is volkomen duidelijk dat onze spelers mentaal en fysiek niet meer in staat waren verder te spelen. Op het veld was het ook nog onveilig", luidde het verdere verweer van de bond.

"Onrechtvaardig en inconsistent", noemde de Servische sportminister Vanja Udovicic het vonnis. "Het heeft geen zin drie punten te verliezen en tegelijkertijd een wedstrijd te winnen."