Steven Kruijswijk zal volgend jaar mei de kopman zijn bij de eerste grote ronde van de nieuwe wielerploeg Team LottoNL-Jumbo.

"Kruijswijk gaat zich vooral richten op de Giro en is daar de kopman", laat ploegleider Merijn Zeeman weten aan NU.nl.

"Hij zal in Italië de steun krijgen van de ploeg en dat is weer een mooie stap in zijn ontwikkeling."

De Brabander presteerde dit jaar sterk in de Tour met een vijftiende plaats en begint het niveau van zijn achtste plek in de Giro van 2011 weer te benaderen.

Tinkov

Voor de Tour zullen Robert Gesink, Wilco Kelderman en Laurens ten Dam in principe de belangrijkste mannen van LottoNL zijn. Of het drietal nog meer grote rondes rijdt, is nog even afwachten.

Oleg Tinkov, eigenaar van de ploeg Tinkoff-Saxo, lanceerde onlangs het plan om de vier beste ronderenners Alberto Contador, Chris Froome, Vincenzo Nibali en Nairo Quintana de Giro, Tour en Vuelta in een jaar te laten rijden.

Zeeman vindt het een mooi plan, maar denkt niet dat het weggelegd is voor zijn klassementsrenners. "Wij zijn de uitdagers en geen absolute wereldtop."

Perfecte voorbereiding

Gesink, Kelderman en Ten Dam kunnen zich volgens hem beter focussen op één grote rittenkoers. "We moeten kijken of we ergens in die drie rondes het vuur na aan de schenen kunnen leggen van dat soort jongens.”

“Daarvoor moeten we een perfecte voorbereiding nastreven. Die voorbereiding is bijvoorbeeld zeker voor Gesink en Kelderman niet de Giro, maar gaat via specifieke trainingen op hoogte. Op bepaalde momenten kunnen we dan meedoen met de absolute wereldtop."

"Voor Ten Dam zou het als voorbereiding nog kunnen, maar dan moet hij niet voor het klassement gaan. Maar in dezelfde periode is ook weer de Tour of California die hij graag rijdt. We hebben nog niks besloten, moeten kijken hoe het loopt."

WK

De Vuelta is voor mannen als Gesink en Kelderman lastig om nu al op te nemen in het programma. "Het is complex omdat het wereldkampioenschap een week later in Amerika is. Voor een goed WK moet je meteen na de Vuelta die kant op."

"Dan zijn de renners twee maanden op pad. Ik denk niet dat dat een goede voorbereiding is en het is mentaal heel zwaar. Wanneer iemand als Gesink volle bak voor het WK gaat, moet hij daar ook rekening mee houden. Dan weet ik niet of de Vuelta zinvol is."

Voorlopig concentreert LottoNL zich nog op de voorjaarsklassiekers die vanaf eind maart op het programma staan. "Sep Vanmarcke is de absolute kopman in het voorjaar. Dat is waar we als eerste naar uitkijken."

Gesink na 'rotjaren': 'Zonder tegenslag laat ik nog veel zien'