Sven Kramer is redelijk tevreden over zijn vorm, hoewel hij een lastig begin kende van zijn voorbereiding. Over een week begint het schaatsseizoen met de NK afstanden.

"Je moet toch een keer voor de leeuwen worden gegooid", vertelde Kramer bij de presentatie van zijn nieuwe ploeg Team LottoNL-Jumbo.

"Misschien had ik dat liever over twee of drie maanden gehad, maar dat is nou eenmaal niet zo."

De drievoudig olympisch kampioen kende een lastige start van het na-olympisch jaar, omdat hij aan het eind van de vorige winter een operatie moest ondergaan aan zijn luchtwegen en daarna een aantal terugslagen kreeg.

"Natuurlijk begin je liever met een 8 dan met een 5. Maar als je bedenkt hoe ik me aan het begin van de voorbereiding voelde, dan heb ik snel sprongen gemaakt."

Niet uitmuntend

Eind september vertelde de 28-jarige Kramer, die na negen jaar de overstap van coach Gerard Kemkers naar Jac Orie maakte, in een interview met NU.nl dat hij "echt geen idee" had hoe hij ervoor stond.

Sindsdien heeft de zesvoudig wereldkampioen allround wat meer informatie over zichzelf opgedaan door een aantal trainingswedstrijdjes te rijden. Zo kwam hij twee weken geleden in Inzell tot zeer behoorlijk tijden van 6.17,04 op de 5 kilometer en 1.46,82 op de 1500 meter.

Een week voor de NK in Thialf geeft Kramer zichzelf daarom een "6 of een 7. Het is goed, maar niet uitmuntend."

Dat hoeft geen probleem te zijn, want hij wil nu ook nog niet de absolute piek laten zien. In februari, bij de WK afstanden in Heerenveen, en in maart bij het WK allround in Calgary, worden de echte prijzen pas verdeeld.

"Je wilt niet in deze tijd van het jaar je topvorm hebben, want anders haal je het niet tot en met maart. Misschien was ik vorig jaar wel iets te vroeg in vorm, ik was héél goed op de NK afstanden. Ik hoop nu toch iets meer naar die grote toernooien toe te werken."

Bevestiging

Toch vindt Kramer de NK afstanden, waarop hij vorig jaar goud pakte op de 5 en 10 kilometer, zoals elk jaar een belangrijke wedstrijd. "De eerste klappen worden weer uitgedeeld, zo is het natuurlijk wel."

Hij zou bovendien voor zichzelf de bevestiging kunnen krijgen dat het goed zit na zijn overstap naar Orie.

"Het zal rust geven als het goed zou gaan. Maar het is heel erg moeilijk om het vele malen beter te gaan doen dan de afgelopen jaren, met mijn behaalde resultaten. Ik zal volgende week geen persoonlijke records gaan rijden."

Sporters enthousiast over 'mooi project' Team LottoNL-Jumbo | Hoe zien de schaatsploegen en de schaatskalender eruit?