Laurens ten Dam en Robert Gesink kijken reikhalzend uit naar de start van de Tour de France op zaterdag 4 juli in Utrecht.

"Dit parcours vind ik wel relaxed natuurlijk zonder lange tijdritten. Het is gemaakt voor de klimmers", aldus Ten Dam, dit jaar nog negende in de Tour, over het woensdag gepresenteerde rittenschema.

Ook Gesink, die na een jaar afwezigheid weer terugkeert in de Ronde van Frankrijk, heeft met genoegen naar de presentatie gekeken.

"Ze willen alle klassementsrenners een kans geven en hebben het een stuk lastiger gemaakt dan andere jaren. Dat maakt het best spannend."

Beide renners zijn per 1 januari 2015 actief onder de naam LottoNL-Jumbo, de gecombineerde schaats- en wielerploeg die donderdag in Utrecht werd gepresenteerd.

Utopie

Ten Dam en Gesink verwachten ondanks de zware klimmen als de Muur van Hoei en de Mur de Bretagne in de eerste week al veel hectiek. "Iedereen is goed genoeg om die etappes door te komen en gevaarlijk te doen", voorspelt Ten Dam.

"Ook als het zwaar is, zal het hectisch zijn. Dat is het vervelendste aan de eerste week met veel valpartijen. Ik heb niet het idee dat die eerste week ooit niet hectisch is."

"Misschien als ze ooit in de Alpen gaan starten, maar die bewaren ze voor het laatst. Al zullen ze dat wellicht eens gaan doen, starten in Grenoble kan ook."

Gesink verwacht eveneens veel nervositeit in de openingsweek. "Het is helaas een utopie dat er geen stress gaat zijn. De tijdrit in Utrecht gaat waarschijnlijk de rustigste dag van de hele Tour zijn."

Kasseien

De 28-jarige Gesink treft als niet-specialist aardig wat kasseien aan het begin van de Tour. Daar is de Achterhoeker niet bang voor. "Ik ben niet zo licht als bijvoorbeeld Quintana, dus ik kom die stenen wel over met mijn zeventig kilo."

"Dit jaar heeft het veel spektakel opgeleverd en ik denk niet dat ik er heel slecht in ben. Ik heb voor de afgelopen editie het parcours verkend met die mannen en dat ging best goed. Misschien moet ik in het voorjaar maar een klassieker gaan rijden om het juiste gevoel te krijgen."

Ten Dam (33) ziet het parcours als een ideale kans om in de buurt te komen van zijn goede prestatie van dit jaar. "Ik moet zorgen dat ik goed ben en dan kan ik mezelf weer tussen die top tien zetten."

"Ik ga geen tien Tours meer rijden, dus dit parcours is daar een mooie kans voor. Ik ga proberen om er mijn voordeel mee te doen. Ik moet eerst maar eens net zo goed zijn als dit jaar."