Maria Sjarapova heeft donderdag ook haar tweede partij bij de WTA Finals verloren. Caroline Wozniacki boekte juist haar tweede zege.

De als tweede geplaatste Sjarapova moest duidelijk haar meerdere erkennen in de één plek lager ingeschaalde Petra Kvitova.

De Tsjechische zegevierde in een uur en ruim een kwartier met 6-3 en 6-2. Sjarapova wist slechts twee van haar zeven breakpoints te benutten. Kvitova sloeg op vijf van haar acht mogelijkheden toe.

Sjarapova heeft met haar laatste wedstrijd tegen Agnieszka Radwanska in het verschiet nog een zeer kleine kans om de halve eindstrijd te halen in Singapore.

Groeneveld

In de eerste set kwam Sjarapova nog met 2-0 voor, maar Kvitova herstelde zich snel en gaf het initiatief in de rest van de partij niet meer uit handen.

Sjarapova riep tussen beide sets nog de hulp in van haar Nederlandse coach Sven Groeneveld. Ook dat zorgde niet voor de ommekeer, al werkte ze aan het einde van set twee nog wel twee matchpoints weg.

Kvitova, winnares van Wimbledon, had de laatste vijf ontmoetingen met Sjarapova, die Roland Garros dit jaar won, verloren. In 2011 zegevierde Kvitova in Tokio voor het laatst. 

Wozniacki

Wozniacki gaat aan de leiding in de witte groep. De Deense rekende na Sjarapova in een duel van ruim twee uur ook af met Radwanska: 7-5 en 6-3.

Bij een 3-3 stand in de tweede set plaatste Wozniacki de beslissende break. Radwanska leverde vervolgens ook in de negende game haar service en daarmee de wedstrijd in.

Eerder dit jaar moest Radwanska in Cincinnati ook al haar meerdere erkennen in Wozniacki nadat ze de drie ontmoetingen daarvoor in winst had omgezet.

Wozniacki treedt in de laatste speelronde in deze groep aan tegen Kvitova. Sjarapova treft Radwanska bij haar laatste mogelijkheid om nog iets van het toernooi te maken.

Williams

De Russin werd vooraf beschouwd als de belangrijkste uitdager van titelverdedigster Serena Williams. De Amerikaanse heeft het in de rode groep ook moeilijk na een zware nederlaag tegen Simona Halep.

Door de nederlaag van Sjarapova staat het wel vast dat Williams het jaar zal afsluiten als aanvoerster van de wereldranglijst, voor de vierde keer in haar loopbaan.