Voormalig topturnster Verona van de Leur stelt dat ze tijdens haar periode bij de turnvereniging Pro Patria meerdere keren is aangerand door een assistent-trainer van de Zoetermeerse vereniging.

"Deze meneer verrichtte tijdens de trainingen bepaalde lichamelijke handelingen bij mij, waarvoor je in de normale maatschappij flink wat jaren in de cel zou worden geflikkerd", schrijft Van de Leur in haar biografie die volgende week verschijnt en waaruit De Telegraaf donderdag citeert.

Van de Leur, die in 2002 werd uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar en tussen 1994 en 2003 trainde in Zoetermeer, wil de naam van de assistent-trainer niet noemen.

"Het enige dat ik over hem wil en kan zeggen, is dat hij een ondercoach/assistent-coach was bij Pro Patria die ook af en toe de D-lijn hielp."

"Hij streelde ons niet alleen stiekem als hij ons in een bepaalde houding zette, hij zat tijdens het opvangen ook steeds vaker aan onze borsten en aan onze kont. En net zo vaak gleed er een hand tussen onze benen. Als wij in spagaat op de grond lagen of een extra zetje op de brug nodig hadden, drukte hij zo onopvallend mogelijk zijn duim tegen onze schaamlippen."

Volgens Van de Leur was het lastig om iets te doen aan deze praktijken. "Deze assistent-trainer kon doen en laten wat hij wilde, omdat alles zich binnen de muren van een turnzaal afspeelde, uit het zicht van alles en iedereen."

Frank Louter

De inmiddels 28-jarige Van de Leur haalt ook uit naar haar oude coach Frank Louter. "Hij was niet zo als de pedofiele ondercoach. Louter was meer van het omver gooien."

"Hij deed dat heel sneaky en heel bedachtzaam: op het moment dat we op een balk of op een ander toestel stonden en we net een andere kant op keken. Dan duwde hij ons er ineens zomaar vanaf. Hij kwakte ons ook regelmatig tegen de muur."

Al eerder hekelde Van de Leur samen met andere voormalige turnsters in het magazine Helden de werkwijze van Louter.

De coach, die afgelopen zomer Pro Patria verruilde voor BOSAN/TON in Almelo, heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken.