De internationale wielrenunie UCI wil de vrijspraak van Tinkoff-Saxo-renner Roman Kreuziger aanvechten bij het internationale sporttribunaal CAS.

"De zaak is in handen van advocaten. Ik verwacht dat we in beroep gaan", zei UCI-voorzitter Brian Cookson woensdag tegen Cyclingnews.

Kreuziger kreeg begin augustus van de UCI een voorlopige schorsing opgelegd, in afwachting van een uitspraak in het lopende onderzoek naar zijn schommelende bloedwaarden in 2011 en 2012, toen de Tsjech in dienst reed van Astana.

Het CAS handhaafde de schorsing, maar het Tsjechisch Olympisch Comité oordeelde eind september dat de schommelingen in Kreuzigers biologisch paspoort niet verdacht waren en dat hij weer mocht koersen. Begin deze maand kon hij daardoor zijn rentree maken in de eendagswedstrijd Milaan-Turijn.

Dwaze verklaringen

Cookson is verbaasd dat het Tsjechisch Olympisch Comité twijfelt aan de geldigheid van de waarden in het biologisch paspoort van Kreuziger. "Ik heb de laatste tijd dwaze verklaringen gelezen over het biologisch paspoort, maar het is een geweldige manier om de sport vrij te maken van dopingproblemen."

De 28-jarige Kreuziger won in 2013 de Amstel Gold Race en werd dat jaar vijfde in de Tour de France. Hij is een van de belangrijkste adjudanten van Alberto Contador.