Het moment dat ik tijdens Barcelona-Ajax in slaap viel, kon ik achteraf niet meer precies reconstrueren.

Het moet ergens geweest zijn zo tussen de - voor Ajax vernederende - wissels van Lionel Messi en Andrés Iniesta in, die met het oog op de komende Clásico van zaterdag tegen Real Madrid voortijdig naar de kant mochten.

Toen gaven lichaam en geest de strijd tegen de verveling eensgezind op. Daarvoor was het treffen tussen Catalaanse kat en Hollandse muis (laten we hem voor het gemak Mickey noemen) te veel een herhaling van zetten.

Een reproductie van de vier voorgaande duels op Spaanse bodem met een Spaanse tegenstander in de hoofd- en de Nederlandse kampioen in een bijrol. Real Madrid of Barcelona, fluwelen revolutie of niet, de afstand tussen een ploeg in de Europese marge en eentje in de top blijft onveranderd groot.

Toen ik weer wakker schrok, was de wedstrijd voorbij en zag ik de NOS-goegemeente hoesten en proesten over een stoel van analyticus Youri Mulder die kuren vertoonde. Uit Jack van Gelder steeg enkel nog gehinnik op, zelfs Bert van Marwijk toonde geheel tegen zijn natuur in iets dat op een glimlach leek.

Als de slappe lach de overhand krijgt op Champions League-avonden, dan weet je het wel. "Blijf vooral kijken", probeerde Henry Schut nog.

Wassen neus

Het is natuurlijk logisch dat de presentator van dienst wil dat we aan de buis gekluisterd blijven voor het vervolg van het Champions League-voetbal - de publieke omroep heeft veel geld betaald voor de uitzendrechten, dus moet ook BATE Borisov tegen Sjachtar Donetsk nog aan de man worden gebracht - maar het zijn allang geen avonden meer om voor thuis te blijven. Leuk hoor, dat Bayern München bij de rust al met 5-0 leidt en Sjachtar zelfs met 6-0, maar waar gaat dit soort wedstrijden nog over?

De hele poulefase is een wassen neus, als veel te langdurige en -dradige opmaat naar de knock-outfase van volgend voorjaar. De NOS mag blij zijn dat het contract met de UEFA aan het eind van dit seizoen expireert, het kan de miljoenen beter besteden. De magie van een avondje Champions League is ver te zoeken.

De voorspelbaarheid die Barcelona-Ajax kenmerkt is illustratief voor het gros van de wedstrijden. De verhoudingen in het internationale voetbal zijn compleet scheefgegroeid, zo blijkt elke speelronde weer. Je hoeft geen gediplomeerd paragnost te zijn om vooraf met bijna honderd procent zekerheid de ploegen aan te wijzen die in het kampioenenbal gaan overwinteren.

Van de 32 gekwalificeerde ploegen zijn er om en nabij de veertien al zekerheidjes voordat er ook maar tegen een bal getrapt is, de meeste andere ploegen (waaronder Ajax) zijn kanonnenvlees en mogen blij zijn dat ze in het opvanghuis van stiefbroer Europa League terechtkunnen. Waar je van de wedstrijden in de poulefase ook niet erg blij wordt. De leegstand der tribunes spreekt op dat gebied boekdelen.

Het verzadigingspunt is bereikt, de befaamde Europese voetbalavonden van weleer zijn saai, voorspelbaar en slaapverwekkend geworden. Vroeger zou enkel het vooruitzicht van een Barcelona-Ajax al sterk tot de verbeelding spreken, nu doet de wedstrijd zelf al dienst als probaat slaapmiddel.

Lapmiddelen

Kortom: de hoogste tijd dat de UEFA eens ingrijpt. Het format van de Champions League moet op de schop. Te lang gaat kwantiteit nu boven kwaliteit, te lang sust de gegarandeerde geldstroom iedereen in slaap. Met allerlei lapmiddelen proberen UEFA-voorman Michel Platini en de zijnen de boel te nivelleren, maar ook een maatregel als Financial Fair Play dicht het gat niet tussen de top en de marge. Met hun steenrijke eigenaars en/of sponsors weten de topploegen altijd wel weer een maas in het net te vinden.

Het wordt tijd voor ingrijpender maatregelen, de Champions League moet weer een meeslepende competitie worden die vanaf minuut 1 boeit. Zestien kampioenen in een knock-outsysteem heeft m'n warme voorkeur, maar dat zal wel weer te kort door de bocht zijn voor clubs die met Champions League-miljoenen hun begroting funderen.

Een ding is zeker: het moet anders, het moet beter. Melisana als hoofdsponsor van de Champions League kan nooit de bedoeling zijn.