FC Twente zal ondanks de verliezen die de club de afgelopen seizoenen heeft gemaakt spelers blijven kopen om de selectie op peil te houden.

"Als we weer iemand voor een goed bedrag verkopen zoals dit jaar bij Tadic en Promes kopen we weer een ander terug", zegt voorzitter Joop Munsterman.

De Tukkers zijn bezig de spelerssalarissen omlaag te brengen, maar willen tegelijkertijd tot de beste vijf clubs van Nederland blijven behoren.

"We zien nu al dat het mogelijk is, we draaien weer bovenin mee. Bovendien hebben we iemand als Mokotjo gehaald tegen fors lagere kosten dan wat andere clubs hadden moeten betalen."

"De afgelopen seizoenen hebben we het gered, ook al is het soms een hel. We zijn er toch in geslaagd om op een hoog niveau te blijven. Twente is als club uit de provincie geland op een andere schaal."

Steviger

Hoofdcoach Alfred Schreuder maakt zich ook allerminst zorgen over de krappe financiële situatie van de Tukkers, die nog een flinke schuld voor de bouw van het stadion moeten terugbetalen.

De trainer merkt in de kleedkamer weinig van de recente onrust rond de positie van Munsterman in de bestuurskamer. Bovendien denkt Schreuder op de huidige voet en met deze selectie in de top vijf te kunnen blijven.

Twente liet tijdens de presentatie van de financiële cijfers opnieuw merken lang verder te willen met Schreuder, die een stuk steviger in zijn stoel lijkt te zitten dan veel van zijn collega's in de eredivisie.

"Het langdurig werken met een technische staf past ook in dit beleid. In principe moeten deze bestuurlijke veranderingen geen invloed hebben op de prestaties op het veld", verduidelijkt Munsterman.

Herinvesteren

Toch gaat ook het budget dat Schreuder en technisch manager Cees Lok tot hun beschikking hebben voor aankopen omlaag. Munsterman: "Maar dat moet in de jaren daarna weer omhoog gaan. Het terugbrengen van de kosten zal ongetwijfeld positieve invloed hebben. Over twee of drie jaar gaan we dat echt merken."

Twente rekent er bovendien op de financieel zorgelijke categorie 1 van de KNVB te verlaten na dit seizoen. In dat geval mogen de inkomende transfergelden volledig geherinvesteerd worden in plaats van slechts dertig procent zoals nu.

Volgens Munsterman is het bij Twente geen optie om alleen te vertrouwen op talenten uit eigen opleiding zonder spelers te kopen. "We hebben in deze regio 600.000 mensen wonen. Dat zijn er rond de grote steden een stuk meer, dan zijn er ook meer talenten. We moeten wel kopen."

Munsterman: 'Voetbalwereld bezorgt zichzelf slechte naam'