De Zesdaagse van Amsterdam is dinsdagavond gestaakt door een ernstige valpartij tijdens een dernykoers. Tijdens de dernyrace kwamen Yoeri Havik en gangmaker Cees Stam (68) hard ten val.

Daarbij zou Stam (68), voormalig wereldkampioen stayeren achter grote motoren, door een andere derny zijn overreden. Een traumaheli heeft eerste hulp verleend. De Zesdaagse werd dinsdagavond niet meer hervat.

Stam, die op de baan werd gereanimeerd, is zwaar gewond overgebracht naar het VUmc. Volgens de organisatie waren ook een aantal andere gangmakers en renners betrokken bij het ongeluk, maar zij zouden ondanks kleine blessures in orde zijn.

Volgens de Belg Jasper De Buyst, deelnemer aan de Zesdaagse in Amsterdam, zou Stam mogelijk onwel zijn geworden. "Het zou kunnen dat gangmaker Cees Stam een beroerte heeft gekregen en zo op een andere renner reed."

"Daarna werd hij dan nog overreden door een andere derny. Je zag meteen dat het ernstig was, renners kwamen huilend van de piste. De hulpdiensten waren er wel snel bij en er was weinig chaos. Bij de renners was er meer chaos, hij is toch de opa van collega Yoeri Havik", liet De Buyst weten aan Sporza.