De KNVB houdt 'alle vertrouwen' in bondscoach Guus Hiddink. Dat is de uitkomst van een evaluatie op dinsdag tussen de ervaren trainer en de bond.

Beide partijen kwamen wel tot de conclusie dat de aanpak rond Oranje "overtuigender" moet, zo schrijft de KNVB in een persbericht. De 67-jarige Hiddink ligt onder vuur vanwege de matige prestaties van het Nederlands elftal onder zijn leiding.

Samen met de technische staf is een plan opgesteld waarmee Oranje voorlopig aan de slag gaat richting het EK van 2016 in Frankrijk. Hiddink begrijpt dat een evaluatie nodig was na het teleurstellende begin van zijn tweede ambtsperiode als keuzeheer van het Nederlands elftal. "Dat de start van de kwalificatiereeks teleurstellend is, spreekt voor zich."

"Het belangrijkste is dat we ons nu eensgezind focussen op de kwalificatiewedstrijden die er nog voor ons liggen. Welke zaken precies veranderen zal de komende interlandperiode wel duidelijk worden, daar ga ik nu nog niet op vooruitlopen. We moeten dealen met een terugslag. We hebben conclusies getrokken en kunnen weer vooruitkijken. Het zal de komende tijd duidelijk worden hoe we het gaan doen."

Hiddink gaat met een goed gevoel verder in zijn functie als bondscoach. "En natuurlijk ook met veel vertrouwen. In een organisatie waar de successen groot zijn geweest, moet je af en toe even goed nadenken en kijken wat er vernieuwd en veranderd moet worden. Die analyse is nu gemaakt, we kunnen verder."

'Alle vertrouwen'

Ook Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, blikt vol goede moed vooruit. "We hebben een geweldig WK achter de rug en zoals vaak blijkt het daarna moeilijk opstarten in een nieuwe kwalificatiereeks. Dat zie je ook terug bij andere Europese landen."

"Na de tegenvallende resultaten uit de eerste wedstrijden hebben we duidelijke afspraken gemaakt om ons doel te bereiken, namelijk kwalificeren voor het EK 2016 in Frankrijk. De KNVB heeft er alle vertrouwen in dat dit met de technische staf en het potentiële spelersmateriaal gaat lukken."

In het plan dat is opgesteld staat "hoe ze (de technische staf, red.) de komende periode denken in te gaan en op welke wijze zij de puntjes op de i gaan zetten naar de komende wedstrijden toe", lichtte Van Oostveen toe. De beleidsmaker van de voetbalbond bevestigde dat Hiddink 'gewoon' zijn contract uitdient en dus aanblijft tot en met de Europese eindstrijd.

Ontslag is nooit aan de orde geweest, stelt de KNVB-directeur in gesprek met de NOS. "Zelf heb ik Hiddink er ook nooit over gehoord. Alle momenten dat ik hem heb gezien en gesproken, maakte hij een gemotiveerde indruk. In ons evaluatiegesprek vandaag was hij zelfs zeer gemotiveerd. Ik was afgelopen zaterdag al bij hem langs gegaan en we hebben toen genoeglijk samen koffie gedronken. Daaraan hebben we in het evaluatiegesprek een vervolg gegeven."

Evaluatie

In zijn tweede periode als bondscoach heeft de Achterhoeker voorlopig drie van de vier duels verloren, waaronder EK-kwalificatiewedstrijden tegen Tsjechië en IJsland. Na de pijnlijke nederlaag op IJsland (2-0) kondigde Van Oostveen van de KNVB aan dat er 'een scherpe evaluatie zou plaatsvinden'.

"Achteraf had ik dat misschien anders moeten formuleren. Het heeft toch tot wat speculatie geleid, al dan niet terecht. Ik vind ook wel dat het soms wat ongenuanceerd is weergegeven. Aan de andere kant kan en mag ik als eindverantwoordelijke niet tevreden zijn met drie punten uit drie kwalificatieduels. Dat verklaart dan waarom je scherper dan normaal het gebruikelijke evaluatiegesprek ingaat."

De voetbalbond benadrukt dat dergelijke evaluaties tussen technische staf en het bestuur van de KNVB geregeld plaatsvinden na kwalificatieduels. Formeel beslist de raad van commissarissen van de KNVB over de positie van de bondscoach.

Oranje speelt zijn eerstvolgende wedstrijd op woensdag 12 november, vriendschappelijk tegen Mexico. Vier dagen later, zondag 16 november, treedt Hiddink met zijn keurkorps thuis aan voor het EK-kwalificatieduel met Letland.