Voorzitter Joop Munsterman is vanaf 1 januari 2015 geen directeur meer van het managementteam van FC Twente. Dat maakte hij dinsdag op een persconferentie in de Grolsch Veste bekend. 

Munsterman fungeerde als directeur van het managementteam én als voorzitter van de raad van commissarissen van de Tukkers. Daar was veel kritiek op, omdat hij in feite zijn eigen functioneren beoordeelde.

Door een nieuwe bestuursstructuur bij Twente komt er een eind aan de dubbelfunctie van Munsterman. De club gaat volgend jaar over van een tweelaags-structuur naar een éénlaags-structuur, een zogeheten one-tier board, waarbij directie en toezichthouders in één college zitten. 

"Dat betekent dat we geen commissarissen meer hebben en ook geen statutair directeur. We krijgen te maken met uitvoerende en niet-uitvoerende bestuurders. En er komt een algemeen voorzitter", vertelde Munsterman. 

7,2 miljoen verlies

Twente maakte verder bekend over het afgelopen seizoen een verlies van 7,2 miljoen euro te hebben geleden. Over de jaargang 2012/2013 draaide de club ook al een verlies van 8,5 miljoen.

De club verwacht de kosten over dit seizoen flink omlaag te kunnen brengen en voor volgend seizoen weer over een sluitende begroting te beschikken, zonder inkomsten uit transfers en Europees voetbal.

Medio 2015 denkt Twente te promoveren van de zorgelijke categorie 1 naar categorie 2. Dit gebeurt nog niet in januari omdat de transfer van Dusan Tadic, die afgelopen zomer voor bijna tien miljoen euro naar Southampton vertrok, pas in de begroting voor dit seizoen verwerkt is.

De Enschedeërs behoren nu tot categorie 1 en staan daarom onder verscherpt toezicht van de KNVB. Ondanks de financiële besparingen houdt Twente vast aan de sportieve doelstelling. De club gaat voor een plek in de top vijf van de eredivisie.

Munsterman over de veranderde bestuursstructuur
Munsterman over de veranderde bestuursstructuur

Boete

Arjan Hoop, adviseur van de Raad van Commissarissen, maakte in zijn uitleg van de financiële cijfers ook bekend dat Twente een boete van 45.000 euro heeft gekregen voor de transfer van Hakim Ziyech. De club had dat bedrag ingecalculeerd omdat het concurrentie had van Feyenoord.

Twente had vanwege het vertoeven in categorie 1 restricties opgelegd gekregen van de KNVB en moest eigenlijk wachten tot de uitgaande transfer van Leroy Fer naar Queens Park Rangers rond was. Twente had nog financiële belangen in de speler die al eigendom was van Norwich City. Dat gebeurde op dezelfde dag, maar op een later tijdstip en de voetbalbond was onverbiddelijk.

In de komende jaren hoopt Twente de hoge kosten aan spelerssalarissen verder terug te brengen doordat een aantal contracten aflopen en mogelijk dure krachten worden verkocht zoals de Zweedse verdediger Rasmus Bengtsson.

De club moet nog 37,5 miljoen euro aflossen van de kosten over de bouw van het stadion, maar verwacht daar de komende jaren een flinke stap in te kunnen maken. Dat zou niet ten koste gaan van het geld dat beschikbaar is voor het aankopen van spelers.