Johan Cruijff stelt dat de jeugdopleiding van Ajax "zonder enige twijfel" steeds beter wordt. Hij ziet het Champions League-duel dat de Amsterdammers dinsdagavond afwerken met FC Barcelona als een goed meetmoment.

"Er zijn heel veel details verbeterd door mensen met voetbalverstand", laat de voormalig wereldvoetballer van het jaar optekenen in De Telegraaf.

"Je praat over een heel goede lichting negentienjarigen of zelfs nog jonger. Dus dat is een halve stap van het eerste af. Veel van die gasten spelen ook al in het tweede."

Volgens Cruijff is nog niet alles perfect. "Het rendement moet beter. En daar komen in de opleiding veel dingen bij kijken, zoals fysiek, techniek en de mentale kant."

"Heel veel mensen hebben talent, maar dat wil niet zeggen dat je de beste wordt. Het zegt dat je de mogelijkheden hebt om goed te worden."

Cruijff, die vier jaar geleden een 'fluwelen revolutie' ontketende om Ajax naar zijn ideeën te hervormen, is het niet eens met de kritiek dat de Amsterdamse club meer spelers moet kopen.

"Je moet alleen iemand kopen die goed is. Anders heeft het geen zin. Maar die goeie gaan naar een grote club met veel geld. Het bestaat niet dat je voor een paar centen de beste kan kopen."

Verrassen

De 48-voudig international kijkt uit naar het Champions League-duel met FC Barcelona van dinsdagavond. "Je speelt tegen de top van de wereld. Dus kun je het elftal bekijken, maar ook de spelers individueel."

"Ajax heeft jonge spelers, die fouten kunnen maken, maar ook kunnen verrassen."

Barcelona in Camp Nou ongeslagen tegen Nederlandse clubs