BARCELONA - Negentien jaar lang had Real Madrid in Nou Camp tegen FC Barcelona geen overwinning behaald. In de eerste wedstrijd van de halve finale van de Champions League sloeg de Koninklijke niettemin keihard toe. Zidane en McManaman zorgden voor de verdiende zege (0-2) en legden de basis voor een finaleplaats. Over een week is de return.

Barcelona - Real Madrid was topvoetbal van de bovenste plank, waarin alles inzat wat voetbal zo aantrekkelijk maakt. Het was een open, aanvallend duel, met kansen over en weer, veel strijd, emoties en opstootjes waardoor arbiter Frisk de wedstrijd vaak onderbrak. Real maakte over het algemeen de betere indruk.

Zeker voor Barcelona is het bereiken van de finale cruciaal. Landskampioen kan de ploeg niet meer worden (die strijd gaat tussen Real en Valencia) en tien jaar geleden werd voor het laatst de grootste Europa Cup veroverd. Op Wembley bezorgde Ronald Koeman met een legendarische vrije trap Barca ten koste van Sampdoria de beker. Real won de voorbije vier twee keer de trofee.

Rexach

In de fase dat de prijzen worden verdeeld rekent Barcelona-trainer Rexach op extra impulsen van zijn vijf Nederlandse spelers. Zij spelen geen WK en dus verwacht Rexach dat juist zij het verschil kunnen maken. Alle vijf speelden tegen Real.

Frank de Boer stond achterin, Reiziger was rechtsback (voor de geblesseerde Puyol), Cocu stond op het middenveld en Overmars en Kluivert in de aanval. Maar zij konden hun stempel absoluut niet drukken. Dat is zelfs zacht uitgedrukt. Behoudens wat momenten kwam Kluivert er niet aan te pas en Overmars had slechts een goede voorzet. Hij is niet meer de vleugelflitser die bij Ajax zo imponeerde.

Barcelona heeft geen ingespeeld team, zoals Real Madrid. Rexach zet de ene week alle Nederlanders op de bank en wisselt vaak van speelwijze. Zijn collega Del Bosque houdt altijd vast aan zijn systeem èn zijn spelers. Dat biedt de ploeg houvast. Real is een hecht team, Barcelona niet. De Catalanen parasiteren op de individuele klasse van Kluivert, Saviola en Rivaldo. Juist zijn afwezigheid liet zich zwaar gelden tegen Real.

Kluivert

Barcelona had in het openingskwartier moeten scoren. Kluivert kreeg na acht minuten een enorme kans. Hij werkte zich behendig langs de Real-verdedigers, maar doelman Cesar voorkwam de 1-0. Even later kopte Luis Enrique op de lat. Real ontwaakte daarna.

Figo

De ploeg miste duidelijk de geschorste Figo, maar architect Zidane was wel op tijd fit. Hij was echter niet de grote animator vanaf het middenveld. Spits Raul kreeg in de eerste helft de beste kans, maar keeper Bonano pareerde diens inzet. In de 54e minuut toonde Zidane een van de grootste spelers ter wereld te zijn met een onnavolgbare goal. Grote voetballers staan altijd op als ze er moeten staan.

Stiftbal

Na een pass door het centrum lokte hij Bonano uit het doel, Cocu kon hem niet stuiten en met een prachtige stiftbal lifte hij met rechtervoet vervolgens de bal over de keeper heen. Bonano beroerde de bal nog wel. Daarna ontbrandde de wedstrijd volledig. Luis Enrique miste de kans op 1-1, waarna Guti na een voorzet van Roberto Carlos de 2-0 had moeten maken.

Guti

Vrij voor Bonano had Guti ruim tien minuten voor tijd opnieuw moeten scoren. Opnieuw verzuimde hij Barca de genadeklap te geven. Drie minuten voor het eindsignaal had Barcelona-invaller Geovanni de pech dat dat zijn schot op de lat belandde. McManaman bezegelde met een schilderachtig doelpunt, een fraaie lob, in de slotminuut het lot van Barcelona.

/DOSSIERChampions League