Go Ahead Eagles heeft zondag in Deventer de IJsselderby tegen PEC Zwolle met 3-2 gewonnen. Ook FC Utrecht boekte een zege, FC Dordrecht werd met 3-1 verslagen. FC Groningen slaagde er later op zondag niet in Excelsior te verslaan (1-1).

Vorig seizoen ging PEC ook al ten onder in de Adelaarshorst. Destijds werd het 4-1. De nederlaag betekent bovendien dat de 'Blauwvingers' niet meer tot de top drie van de eredivisie. Met vijf punten achterstand op koploper PSV staat PEC nu vierde.

De ploeg van trainer Ron Jans kwam zondag de sterke start van Go Ahead niet meer te boven. De thuisclub had al binnen zeven minuten succes. Fernando Lewis leverde een zuivere voorzet af op Jeffrey Rijsdijk, waarna de middenvelder de bal resoluut langs doelman Warner Hahn tikte: 1-0.

PEC werd niet wakker door de snelle achterstand, want zeven minuten later lag de 2-0 ook al achter Hahn. Na een scrimmage schoot Lewis de bal binnen. De revanche voor vorig jaar, waar Jans zo op hoopte, leek daarmee ver weg, al kwam zijn ploeg via Stef Nijland wel terug in de wedstrijd. Hij schoot van afstand de 2-1 binnen. Even later had Nijland ook nog de gelijkmaker op de schoen, maar hij raakte met zijn schot de lat.

Benauwd

Met die twee kansen zijn de mogelijkheden van PEC in de eerste helft ook wel genoemd. Dat gold niet voor Go Ahead, dat de marge van twee nog voor rust herstelde. Bart Vriends werd na ruim een half uur volledig over het hoofd gezien bij een hoekschop. De verdediger kopte de bal hard achter Hahn: 3-1.

Na rust had PEC de wedstrijd beter onder controle, maar tot grote kansen leidde dat aanvankelijk niet. Mede door de inbreng van Wout Brama, die donderdag een contract voor de rest van dit seizoen tekende in Zwolle, drong PEC wel meer aan en de 3-2 viel ook via Tomas Necid.

Door de aanslluitingstreffer ging Go Ahead een benauwd laatste kwartier in. Brama kreeg nog een grote kans op de 3-3, maar de middenvelder schoot hoog over. De thuisclub hield stand, tot grote vreugde van het publiek in de Adelaarshorst.

FC Dordrecht-FC Utrecht

Het verlies 3-1 van FC Dordrecht tegen FC Utrecht was al de vijfde thuisnederlaag van de promovendus dit seizoen in evenzoveel wedstrijden. De 'Schapenkoppen' blijven door het verlies steken op de voorlaatste plaats met vijf punten uit negen wedstrijden. De 'Domstedelingen' zijn terug te vinden in de brede middenmoot met dertien punten uit negen duels.

FC Utrecht kwam zondag al vroeg op voorsprong. Ruud Boymans kopte in Dordrecht na negen minuten raak. De Dordtse verdediger Josimar Lima leek het duel in de 68e minuut met een eigen doelpunt al te beslissen maar invaller Rick ten Voorde bracht de hoop bij het thuispubliek terug. 

Enkele minuten voor tijd maakte Yassin Ayoub uit een vrije trap de 1-3 en daarmee aan alle onzekerheid een einde.

Bekijk de stand in de eredivisie