De Nederlandse mannen zijn er bij de ploegenachtervolging op de EK baanwielrennen in Guadeloupe niet in geslaagd de strijd om het goud te halen, maar kunnen nog wel voor brons gaan.

De equipe met Tim Veldt, Wim Stroetinga, Roy Eefting en Dion Beukeboom kwam in de kwalificatie tot de vijfde tijd.

Alleen de eerste vier landen maken op het Franse eiland in de Caraïben nog kans op goud en zilver. Nederland miste de schifting op bijna vier tienden, 4.15,997 om 4.15,607 voor Zwitserland.

Theo Bos, die voor het eerst sinds 2011 meedoet aan een groot toernooi op de baan, werd in de kwalificatie nog niet ingezet. De sprinter van Belkin zal in de volgende ronde wel rijden.

Ingewikkeld

Bij het vervolg van de strijd om de medailles bij de ploegenachtervolging hanteert de organisatie een ingewikkeld systeem. Acht van de dertien landen hebben zich gekwalificeerd voor de volgende ronde.

De winnaars van heats drie en vier, de halve finales, gaan bij de eindstrijd duelleren om goud en zilver. De twee tijdsnelsten van de overige zes landen, waarbij ook de verliezers van de halve finale meetellen, gaan naar de strijd om het brons.

Voor de vier langzaamste landen rest een race om de plaatsen vijf en zes of zeven en acht. Nederland gaat in de eerste ronde tegen Oekraïne proberen een snelle tijd neer te zetten. Zowel de eerste ronde als de finale wordt donderdag (lokale tijd) verreden.

Terugkeer Bos 'supermotiverend' voor baanwielrenners op EK