Thor Hushovd wist al in 2011 van het dopinggebruik van Lance Armstrong. Dat laat de onlangs gestopte Noorse renner weten in zijn autobiografie Thor die donderdag verschijnt en die Noorse media al hebben ingezien.

Volgens Hushovd vertelde Armstrong hem bij een ontmoeting in 2011 "dat wij het allemaal deden".

"Ik kon niet geloven wat ik hoorde", schrijft de Noor. "Hij zat daar heel rustig en bekende gewoon dopinggebruik."

"Toen al bevestigde Armstrong wat Tyler Hamilton en velen na hem zouden zeggen: dat Armstrong zijn zeges dankte aan prestatiebevorderende middelen. Ik was helemaal verrast door de dopingbeschuldigingen, maar Armstrong leek er geen seconde mee te zitten."

Hushovd wilde Armstrong vertellen dat hij fout was geweest, al kwam het daar niet van. "Het was helemaal niet waar dat iedereen doping gebruikte, ik deed het bijvoorbeeld niet. Ik had hem moeten zeggen dat ik schoon was. Volgens mij dacht Armstrong dat ik ook meedeed."

UCI

Volgens Hushovd is de kans groot dat de UCI in de dagen van Armstrong corrupt was. "Lance was de grote ster, het gouden kalf van het wielrennen. Voor de UCI zou het een klap zijn geweest als Armstrong ontmaskerd zou zijn als een bedrieger."

"Ik geloof dat positieve dopingtests onder het tapijt werden geveegd om Armstrong én de wielersport te beschermen."

Armstrong bekende pas in januari 2013 publiekelijk dat hij zijn successen dankte aan het gebruik van onder meer epo en bloeddoping.

Enkele maanden daarvoor was hij al levenslang geschorst door het Amerikaanse antidopingagentschap USADA, dat hem ook zijn zeven Tourzeges afnam.