President Ganbold Buyannemekh van de voetbalbond van Mongolië is door de FIFA voor vijf jaar geschorst omdat hij steekpenningen zou hebben aangenomen van voormalig FIFA-presidentskandidaat Mohamed bin Hammam.

Dat meldt de FIFA woensdag op de eigen website. Buyannemekh mag het komende halve decennium aan geen enkele voetbalgerelateerde activiteiten deelnemen, nationaal of internationaal.

Buyannemekh is ook actief in de Aziatische voetbalbond AFC en lid van een ontwikkelingscommissie van de FIFA, net als onder meer Michel Platini.

De Mongoliër zou zowel in 2009 bij verkiezingen van de AFC als bij de presidentsverkiezingen van de FIFA in 2011 om geld hebben gevraagd en geld hebben gekregen van Bin Hammam.

De official uit Qatar kreeg zelf drie jaar geleden een schorsing voor het leven opgelegd, omdat hij volgens de wereldvoetbalbond bestuurders zou hebben geprobeerd om te kopen in zijn campagne om FIFA-voorzitter te worden in 2011.

In maart van dit jaar berichtte The Daily Telegraph dat een andere FIFA-official, Jack Warner, een bedrag van 860.000 euro zou hebben geïncasseerd van een Qatarees bedrijf van Bin Hammam vlak nadat het WK van 2022 aan het oliestaatje was toegewezen.