Ivica Dacic, de minister van Buitenlandse Zaken van Servië, geeft Albanië alle schuld van de ongeregeldheden die uitbraken tijdens het EK-voorrondeduel tussen Servië en Albanië van dinsdag.

De vlam sloeg in de pan nadat er een drone met een Albanese vlag het stadion in Belgrado binnen was gevlogen. Nadat Servische supporters het veld betraden, werd het duel gestaakt.

''Het was een pure provocatie'', zegt Dacic. ''Als iemand uit Servië zoiets in Albanië doet, dan buigt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich daarover.''

Ook Goran Milanovic, de vicevoorzitter van de Servische voetbalbond, begrijpt de rellen. ''Stel je eens voor dat Duitsland in Tel Aviv tegen Israël speelt en daar een vlag met hakenkruizen en een hoofd van Adolf Hitler zichtbaar wordt. Zoiets is bij ons gebeurd'', aldus Milanovic.

Confrontatie

Woedende supporters van Servië zochten de confrontatie met de spelers van Albanië die tijdens hun vlucht naar de kleedkamer met allerlei voorwerpen werden bekogeld.

De Albanezen waren zo geschrokken dat ze niet meer verder wilden spelen. De UEFA gaat het incident onderzoeken. De Nederlander Harry Been was als waarnemer namens de Europese voetbalbond in het stadion. 

"De omstandigheden waren zodanig dat verder voetballen niet meer mogelijk was", aldus Been. "Ik zal rapporteren aan de UEFA, evenals de scheidsrechter en veiligheidsadviseur. De UEFA beslist dan wat er moet gebeuren.''

De Servische politie zou even na het incident de broer van de Albanese premier Edi Rama in een vip-box van het stadion van Partizan in Belgrado hebben gearresteerd, maar Olsi Rama spreekt dit zelf tegen. Hij arriveerde woensdag met de spelers van Albanië in Tirana.

Eerste ontmoeting

Het was pas de eerste ontmoeting tussen Servië en Albanië, die politiek gezien een gespannen relatie onderhouden vanwege de situatie in Kosovo, dat een grote Albanese populatie kent maar niet als onafhankelijk staat wordt erkend door Servië.

Kosovo wordt door veel landen wel als dusdanig beschouwd, maar Servië ziet Kosovo als autonome provincie.

Bekijk de beelden:

Aanvoerder Cana: 'Albanië kwam hier niet om te vechten'