De beladen EK-kwalificatiewedstrijd tussen Servië en Albanië is dinsdagavond definitief gestaakt.

Bij het treffen in Belgrado waren Albanese supporters niet welkom in het stadion, maar dat weerhield hen er niet van om toch van zich te doen spreken. Met een drone, een op afstand bestuurbaar onbemand vliegtuig, lieten fans van de 'Adelaars' een vlag voor een 'Groot Albanië' (inclusief Kosovo) vliegen.

Toen de Servische verdediger Stefan Mitrovic de vlag te pakken kreeg en middels de touwen naar beneden trok, ontstond er een opstootje op het veld waar ook supporters van het thuisland zich mee bemoeiden.

De Engelse scheidsrechter Martin Atkinson besloot daarop vlak voor rust de clash tussen de Balkanlanden bij een stand van 0-0 tot nader order stil te leggen. Fans van Servië gooiden eerder al vuurwerk in de richting van de Albanese spelers. Na een halfuur overleg werd het duel definitief gestaakt.

"De Albanese spelers zeiden na gesprekken met officials dat ze fysiek en mentaal niet meer in staat waren om verder te spelen", verklaarde de Servische aanvoerder Branislav Ivanovic de beslissing om de ontmoeting te staken. "Voor het voetbal is dit een zware nederlaag. Op dit moment is het nog lastig om conclusies te trekken of verder commentaar te geven."

Nemanja Gudelj (AZ) had bij Servië een basisplaats gekregen van bondscoach Dick Advocaat, evenals Dusan Tadic, Filip Djuricic en Danko Lazovic.

Het was pas de eerste ontmoeting tussen Servië en Albanië, die politiek gezien een gespannen relatie onderhouden vanwege de situatie in Kosovo, dat een grote Albanese populatie kent maar niet als onafhankelijk staat wordt erkend door Servië. Kosovo wordt door veel landen wel als dusdanig beschouwd, maar Servië ziet Kosovo als autonome provincie.

Arrestatie

De broer van de Albanese premier Edi Rama is naar aanleiding van het incident gearresteerd in een VIP-box van het stadion van Partizan. Olsi Rama wordt ervan verdacht de 'stunt' met de drone boven het veld en de ereterrassen te hebben bedacht en uitgevoerd. Dat meldde de Servische staatstelevisie op de eigen website.

De Nederlander Harry Been fungeerde als UEFA-waarnemer bij het duel. "Dit is een betreurenswaardige situatie", sprak de official diplomatieke taal.

"De omstandigheden waren zodanig dat verder voetballen niet meer mogelijk was. Iedereen heeft kunnen zien wat er is gebeurd en ik kan niets zeggen over de schuldvraag. Ik zal rapporteren aan de UEFA, evenals de scheidsrechter en de veiligheidsadviseur. De UEFA beslist dan wat er moet gebeuren."

Bekijk de beelden:

Duitsland laat opnieuw punten liggen, Portugal in extra tijd langs Denen