De vader van Jules Bianchi heeft benadrukt dat zijn zoon niet op zal geven, ondanks dat hij nog altijd in kritieke toestand in een Japans ziekenhuis ligt.

"De situatie is hopeloos", aldus Philippe Bianchi tegenover de BBC. "Iedere keer als de telefoon gaat, is het mogelijk het ziekenhuis met het bericht dat Jules overleden is."

"Ik weet zeker dat hij niet opgeeft. Dat zie en geloof ik. Ik spreek met hem en ik weet dat hij me hoort."

Bianchi knalde met zijn Marussia op een kraan tijdens de Japanse Grand Prix op het circuit van Suzuka. Zijn toestand is stabiel, maar kritiek.

"Zijn artsen hebben ons verteld dat het al een wonder is dat hij nog leeft. Niemand heeft ooit een dergelijk ongeluk overleefd."

De familie van Bianchi is geraakt door de steun die ze gekregen hebben van collega-coureurs. Ze vormden een 'cirkel van solidariteit' voorafgaand aan de Russische Grand Prix in Sotsji als eerbetoon aan Bianchi.

"Dat heeft ons diep geraakt. Daar willen we iedereen voor bedanken. We hebben ook veel berichten met steun ontvangen, onder anderen van Fernando Alonso, Jean-Eric Vergne, Felipe Massa en Lewis Hamilton."

Nachtmerrie

De vader van Bianchi vergelijkt de situatie van zijn zoon met die van Michael Schumacher, die ook ernstig hersenletsel opliep bij een skiongeluk.

"Ik vroeg me bij het ongeluk van Schumacher iedere keer af: waarom vertellen ze ons niet meer over hoe het met hem is? Nu zit ik in dezelfde situatie en begrijp ik het. Iedereen vraagt hoe het met Jules is, maar ik kan niet antwoorden. Er is geen antwoord mogelijk. Zijn situatie blijft kritiek, maar stabiel."

De artsen kunnen nu nog niet zeggen of Bianchi zal herstellen. "We leven hier in een nachtmerrie ver van huis. Als het wat beter gaat met Jules, kunnen we hem misschien verplaatsen naar Tokio. Dan wordt het iets makkelijker. Helaas hebben we geen garanties."