Geen enkele bondscoach in de historie van het Nederlands elftal begon zo slecht aan zijn termijn als Guus Hiddink.

De 67-jarige Achterhoeker pakte slechts drie punten in zijn eerste vier wedstrijden sinds zijn rentree bij Oranje. Van Kazachstan werd gewonnen, maar de duels met Italië, Tsjechië en IJsland leverden een nederlaag op.

Het treffen met Italië was een vriendschappelijke ontmoeting, de andere wedstrijden werden gespeeld in het kader van de EK-voorronde.

Gekeken is naar alle termijnen, in totaal 24, van bondscoaches sinds de aanstelling van Elek Schwartz in 1957. Daarvóór bepaalden keuzecommissies voor een groot deel de selectie en opstelling.

Slechts één bondscoach startte in de afgelopen 57 jaar eveneens met drie punten in vier wedstrijden: Hiddink zelf in 1995. Negentien jaar geleden noteerde hij nog een 'neutraal' doelsaldo van 5-5, waar Oranje nu een negatief doelsaldo moet overleggen van 4-7.

Michels

Andere bondscoaches die matig begonnen aan hun periode waren Rinus Michels in 1986 en Dick Advocaat in 1992. Zij leden twee nederlagen, noteerden één remise en kwamen eenmaal tot een overwinning, goed voor vier punten.

Sinds de eeuwwisseling veroverden Nederlandse bondscoaches minimaal zeven punten in hun eerste vier duels. Louis van Gaal begon twee jaar terug met één nederlaag en drie zeges aan zijn tweede ambtstermijn.

De enige bondscoaches die al hun eerste vier duels in winst omzetten, waren George Knobel (1974) en Ernst Happel (1977-1978).

Slechtst gestarte bondscoaches (na 4 duels:)