Bondscoach Guus Hiddink baalde maandagavond flink na de 2-0 nederlaag van Oranje bij IJsland in de EK-kwalificatiereeks.

"Ik ben niet boos, maar diep teleurgesteld. Het tempo was te laag en we speelden gewoon niet goed", treurde de keuzeheer bij de NOS.

Hiddink kondigde consequenties aan voor de opstelling. "We moeten de korte emotie in bedwang houden en dit in alle rust analyseren."

"We gaan ook goed kijken naar de persoonlijke bezetting en ons intern goed beraden hoe verder. We moeten ook nadenken hoe we spelers opleiden."

De 67-jarige Hiddink miste mannelijkheid in de persoonlijke duels. "We hadden in de duelkracht ook wat mankementen. We verloren nogal wat duels."

Struikelen

Op de persconferentie benadrukte Hiddink geen twijfels te hebben over zijn positie. "Of ik hier over een maand nog zit? Natuurlijk."

Met drie nederlagen in vier interlands doet de start van Hiddink denken aan die van zijn eerste periode als bondscoach, in 1995. Toen gingen liefst vier van de eerste vijf wedstrijden verloren, waarvan twee oefeninterlands. Uiteindelijk plaatste Oranje zich via een play-off tegen Ierland voor het EK.

''De huidige situatie lijkt wel op die van 1995. Twee landen, IJsland en Tsjechië, zijn ver uitgelopen. We moeten hopen dat zij ook gaan struikelen en wij alle punten pakken.''

Van Persie en Robben balen: 'Waardeloos en pijnlijk' | Oranje verliest ook van IJsland in slechte EK-kwalificatiereeks