Alain Prost vindt dat de internationale automobielfederatie FIA een kapitale fout heeft gemaakt rond de zware crash van Jules Bianchi tijdens de Japanse Grand Prix van afgelopen week.

Volgens de viervoudige wereldkampioen had de kraan die de auto van de eerder gecrashte Adrian Sutil wegsleepte pas later zijn werk moeten doen.

Bianchi knalde met zijn Marussia op de kraan. De Fransman ligt nog steeds in een ziekenhuis in Japan. Zijn toestand is stabiel, maar kritiek.

"Ik heb geen zin in een polemiek met de FIA, omdat ik vind dat ze in de afgelopen twintig jaar veel goede dingen hebben gedaan voor de veiligheid", vertelt Prost aan Autosport.com.

"De wagens en de circuits zijn echt verbeterd. Alleen was er nog één ding: die fucking kraan op de baan. Ik ben furieus en geschokt."

Dramatisch zicht

Volgens Prost hield de FIA te halsstarrig vast aan de reglementen. De dubbele gele vlaggen zouden gezien de regen op Suzuka niet volstaan om coureurs op gevaar te wijzen.

"Er is een bepaalde procedure, maar de omstandigheden werden steeds slechter. Het zicht was dramatisch. Ze hadden nul risico's moeten nemen."

Prost is extra verbaasd omdat de FIA aanvankelijk voorzichtig opereerde. "Het was eerst nog veilig toen ze achter de safety car begonnen. Daarom ben ik extra geschokt, omdat eerst wel de goede beslissing werd genomen."

"Het was pech, maar je moet altijd kijken naar de consequenties van een ongeluk. Ik kan het niet accepteren, stel dat het mijn zoon was geweest, je wilt niet zo'n kraan op het circuit."